Annons

Tyra, 20, tog sitt liv - här är hennes sista text som hon ville att alla skulle läsa

Annons

I går, den 4 maj, skulle Tyra Jernberg ha fyllt 21 år.

Hon kämpade med sina diagnoser, tillstånd och sin psykiska ohälsa – efter att hennes assistans skars ner. Nu berättar familjen Tyras historia, om LSS-avslagen och om saknaden efter en dotter och lillasyster.

Den 12 december hittades Tyra livlös i sitt sovrum.

– Hon drömde om att bli journalist, författare och att bli mamma. Hon ville skriva om sitt liv, om oss. Tyra ville göra livet lättare för alla som behövde personlig assistans, säger Helene Jernberg, Tyras mamma till Expressen.


För Expressen berättar pappa Tomas Johansson om hans dotter Tyra, hon hade skrivit flera texter om sin situation, om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, om utebliven assistans och hur Tyra har påverkats av det.

Hon skrev ofta om hur hennes diagnoser och tillstånd innebar att hon krävde mycket mer assistans än hon fick.

”Jag vill inte bara vara en person som är sjuk och kostar samhället massor av pengar. Jag vill kunna bidra med någonting också, men det kan jag inte om jag inte får rätt hjälp först”, skrev Tyra i en text som aldrig blev klar.

Hon skrev på det som skulle bli en debattartikel, men hann inte skriva färdigt den. För ungefär tre månader sedan begravdes Tyra.

Hon hittades död i sitt sovrum den 12 december.

I mars kom det slutliga rättsmedicinska protokollet om Tyras död. Där beskrivs det att hon dog av akut förgiftning av läkemedlet Baklofen, en receptbelagd behandling mot spasticitet som Tyra hade utskrivet från läkare, skriver Metro.

Helene Jernberg, Tyras mamma, berättar att saknaden efter dottern är enorm. Tårarna faller varje dag, förklarar Helene.

– Hon drömde om att bli journalist, författare och att bli mamma. Hon ville skriva om sitt liv, om oss. Tyra ville göra livet lättare för alla som behövde personlig assistans, säger hon.

– Hon hade också en otroligt härlig humor och älskade att göra människor obekväma genom att skämta om sin cp-skada.

Det här är ett bevis på att LSS behöver prioriteras mer. Dela om du håller med.

Vila i frid, Tyra Jernberg.

Annons