Annons

Svenska filmstjärnans starka uppmaning: ''Människans bästa vän förtjänar mycket bättre''

Annons

Hundar har tätt på grund av de extrema förhållandena.

Nu sätter svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman ner foten.

Nu kräver han biljätten Chrystler att stoppa all sponsring av världens största hundslädstävling, skriver Aftonbladet.

–  Jag uppmanar ert företag att ta avstånd från denna kalla, grymma ”sport”, skriver han i ett mejl, enligt tidningen.

Flera hundra hundar dött till följd av tävlingen Iditarods extrema förhållanden, enligt djurrättsorganisationen PETA. Under förra årets race återkallades flera hundar efter att ha testats positivt på dopningstest med opioiden Tramadol i blodet, vilket är en sorts smärtstillande medicin.

I ett mejl riktar Joel Kinnaman skarp kritik mot bilföretaget Chrystler, som sponsrar tävlingen. Han vill nu att de ska upphöra med detta.

Så här skriver han: 

Joel Kinnamans brev till biljättens VD Michael Manley följer. 

Michael Manley, VD

FCA Group

Kära Herr Manley,

Jag förstår att Chryslers franchise i Anchorage, Alaska, är en av sponsorerna till Iditarod-tävlingen – ett event som bär ansvar för lidandet och dödandet av otaliga hundar. Jag är säker på att vi kan enas om att “människans bästa vän” förtjänar mycket bättre än att bli behandlad som en vara, och det är därför jag skriver idag, för att be att ni ansluter er till den växande listan av företag – senast Coca-Cola – och varumärken som har klippt banden med denna grymma “sport” de senaste månaderna. Allmänheten, inklusive mig själv, stödjer inte längre företag och varumärken som associeras med djurplågeri.


Mer än 150 hundar har dött i tävlingen – och det är endast det rapporterade antalet. Dessa siffror inkluderar inte de som dött direkt efter ett lopp eller under träning och inte heller de tusentals som dödats under lågsäsong för att de inte var tillräckligt snabba eller i tillräckligt god form. Och tusentals fler som avlas för att medverka är tvingade att bo utomhus i extrema väder förhållanden, begränsade till farm-liknande fängelser eller fastkedjade med enbart “hus” av plast eller patetiska trä-strukturer som “skydd”. Förra året drogs totalt 350 hundar ut ur Iditarod-loppet – troligtvis på grund av utmattning, sjukdom eller skada. En av dem, vid namn Blonde, dog på grund av aspirationslunginflammation – mest troligt en konsekvens av att ha kvävts ihjäl på sin egen uppkastning, något som är den ledande dödsorsaken för hundar som springer i Iditarod-loppet. Det är hjärtskärande att dessa hundar aldrig kommer få uppleva bekvämligheten av ett varmt, inbjudande hem och en kärleksfull familj, samt att de är tvingade att springa nästan 20 mil i temperaturer under noll grader medan deras tassar får blåsor och spricker. Sport borde inte orsaka lidande och smärta för andra, särskilt inte de som inte kan tala för sig själva. Även om dessa hundar överlever tävlingen blir de ofta dödade då de ses som “överskott” när de inte längre är gynnsamma för industrin.

Beteendevetare för djur har bevisat att oupphörligt fastbindande av hundar – något som är genomgående i slädhundskennlar i Alaska – är både grymt och omänskligt. Avancerande länder som mitt hemland, Sverige, har etablerat strikta lagar vad gäller uppbindning av hundar.

Jag uppmanar ert företag att ta avstånd från denna kalla, grymma sport. För hundarnas skull, snälla gör vad ni kan för att få ett slut på det här eventet genom att dra tillbaka er sponsring.

Tack.

Med vänlig hälsning,

Förutom Coca-Cola ska även företagsjättar som Jack Daniel’s, Pizza hut och Nestlé avbrutit sitt sponsorskap.

Så här får man ju inte behandla djur! Dela artikeln om du håller med Joel och vill se ett slut på de här hemska tävlingarna.

Annons