Annons

Använd DETTA enkla knep för att hålla bort fästingarna hela sommaren

Annons

Snart är det sommar. Solen i ansiktet, den friska doften av naturen, vinden i håret, kan det bli bättre? Tja, det kan det. Det finns inget värre än att komma hem från en picknick, en vandring eller en rolig dag på cykeln för att hitta ett fästingbett.

Om du tillbringar mycket tid utomhus är det viktigt att veta hur du skyddar dig från fästningar. De är inte bara irriterande och obekväma, de kan också bära dödliga sjukdomar som är extremt farliga. Nästa gång du njuter av naturen, följ denna enkla knep för att hålla fästningar från att haka sig fast i huden.

Genom att smeta ut lite eterisk olja på huden kan du minimera risken för alla dessa blodsugande ovänner när du jobbar, cyklar eller går ute. Du kan även spraya lite av denna olja på dina kläder för att avskräcka fästningar från att komma nära dig. Detta funkar också för att avskräcka myggor och knott.

Vi rekommenderar dessa fem eteriska oljor:

1. Lavender - Lavendel eteriska oljor är en doftande fästning-avskräckningsmedel. Du kommer att älska lukten, men insekter hatar denna lukt!

2. Polejmynta – Polejmynta tillhör en mynttyp. Denna eterisk olja är giftig för insekter som gör den till en effektiv naturlig insektsmedel.

3. Citrongräs – Citrongräsolja kommer från det tropiska citrongräset som heter Cymbopogon citrates och har därför en citrondoft. Kan appliceras direkt mot huden och är bra mot fästingar och loppor.

4. Eucalyptus – Eucalyptus olja kan användas ensamt eller i kombination med en liten dos av citronilla för att hålla borta insekter. En studie publicerad i Journal of Medical Entomogly fann att denna olja ska tydligen minska betten och dess infektioner och effekter.

5. Lime – Viss citronolja stöter bort insekter och fästingar. Använd den i en utspädd form innan du sprayar på dina kläder eller hud.


Ta bort fästingen – så gör du

Om du ändå fått en fästing som bitit sig fast är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd helst en fästingborttagare, det finns flera olika modeller, men en pincett kan också går bra. Ta tag i fästingen så nära huvudet som möjligt och dra sakta rakt ut tills den släpper taget. Det är en myt att den ska vridas loss, det slutar oftare med att huvudet lossnar och blir kvar. Tvätta rent med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.


Titta på videon nedan för att lära hur man gör en insektsspray med citrongräs, teträdolja och citronella eteriska oljor och dela gärna vidare om du önskar dina vänner en bett-fri sommar!

Annons