Annons

Brandmannen varnar: Känner du igen de vanliga dödsfällorna i ditt hem?

Annons

De allra flesta som dör i bränder, dör i bostadsbränder. Ofta är det vardagliga saker som orsakar bränderna, till exempel en glömd platta på spisen, levande ljus eller rökning. Här kommer lite information om vad du kan göra för att öka brandsäkerheten hemma hos dig.


1. Torktumlare

Kvarglömt ludd i torktumlaren kan förvandla den gemensamma tvättstugan till en konfliktzon – men också leda till bränder. Varje år brinner i genomsnitt mellan 20 och 30 torktumlare i flerbostadshus, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). När tumlaren går varm och mycket ludd och damm samlas i filter och ventilationskanaler kan det till slut bli så varmt att det börjar glöda.


2. Skarvsladd

Kopplar du för mycket elektronik till samma skarvsladd kan orsaka överhettning och i värsta fall en brand skriver Vasabladet. En vanlig skarvsladd med tre uttag klarar 3690 watt, vilket motsvarar 57 bärbara datorer, fyra kaffekokare eller bara två hårtorkar, enligt Vasabladet. Så det har verkligen stor betydelse vad du kopplar in.

3. Brandsläckare

Ha släckutrustning hemma. Eftersom bränder växer snabbt, bör alla ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderar MSB pulversläckare på minst sex kilo.


4. Ljus

Levande ljus är trevligt och mysigt. Men tänk efter när det kommer till brandriskerna. En färsk undersökning från If visar att varannan svensk ibland lämnar levande ljus utan uppsikt. En av fem tillfrågade har varit med om en incident med levande ljus.


5. Brandvarnare

Kontrollera brandvarnaren. Har du inte en brandvarnare är det dags att skaffa en. Kolla batterierna. Det händer alltför ofta att det funnits en brandvarnare vid dödsbränder men som saknat batterier.


6. Spisen

Den i särklass största brandrisken utgör spisen. Glömda plattor står för de flesta bränder i svenska hem, och risken ökar när vi närmar oss jul. Bästa brandskyddet är förebyggande! Lämna aldrig spisen med maten på. 

Att installera en spisvakt är bästa brandförsäkringen, den läser av värme och rök och slår av den glömda plattan automatiskt.

Rädda, varna, larma, släck

Alla bränder är små i början. Därför är det viktigt att veta hur du direkt ska agera om brand uppstår. Grundregeln är Rädda - Varna - Larma via 112 - Släck.

Dela gärna vidare, det kan rädda liv!

Annons