Annons

Mamman vägrar slänga sina äggskal och nu är hennes trädgård vackrare än någonsin

Annons

Vad är det första som kommer att tänka på när du tänker på äggskal? De flesta av oss kastar dem direkt i soporna, men det visar sig att skalen kan nämligen fylla många viktiga funktioner. 

Nu när våren är runt hörnet är det många som beger sig ut för att pyssla i trädgården - här kan du läsa 9 användbara tips och anledningar till varför äggskalen bör fö en ärlig chans.

1. Näringsämnen i jorden

När du startar upp en trädgårdsodling (eller en odling i blomlådor) kan du tillsätta äggskal till jorden för att tillföra många näringsämnen. Blanda några äggskal tillsammans med lite kompost eller gödsel i din jord. Du kan också sprida dem ovanpå jorden i din trädgård eller tillsätta dem i din kompost.

2. Dränering

Genom att gräva ned äggskal i botten av din plantering kommer skalen hjälpa till med dränering och låta jorden få luft. Detta får i sin tur plantorna att må bättre. Sätt nya äggskal då och då.


3. Blomstrande tomater

Tomat, aubergine och paprika kan drabbas av kalciumbrist, genom att placera äggskalen under dem kommer den långsamma frisättningen av kalcium se till att grönsakerna inte att ruttna, något som händer när grönsaker upplever kalciumbrist.

4. Slipp sniglar och maskar i trädgården

Djur med mjuka kroppar, som sniglar och maskar, kan inte ta sig över de vassa äggskalen, vilket håller dina växter och blommor skyddade från dessa skadedjur.


5. Håller rådjur borta

Precis som ovan nämt kan äggskal hålla borta ovälkomna djur, såsom rådjur då de inte gillar doften av äggskal.

6. Som små krukor

Använd ett halvt äggskal till små, ekologiska krukor där du kan så frön som ska planteras i trädgården. Jorden får då extra näring och du kan dessutom enkelt plantera ut den lilla ”krukan” i rabatten när det är dags – glöm inte att knäcka botten lite då bara, så att rötterna kan leta sig ut i jorden och växa.


7. Fågelmat

Fåglar är ett stort fan av krossade äggskal eftersom de innehåller så mycket kalcium. Ett plus är att när fåglarna lockas till din trädgård - de kontrollerar mängden insekter och är underbara att titta på!

8. Balanserar pH-värdet

Jordens pH-värde kan påverka blommornas färg – exempelvis hortensian, som blir blå av sur jord och rosa av basisk jord. Om du har sur jord och vill balansera upp pH-värdet, så kan ett fiffigt knep vara att ta till äggskal.

9. Kompost

Om du har en komposthög, glöm inte att lägga till äggskal till den. Se till att du krossar dem först.

Glöm nu inte att dela vidare tipsen till dina vänner. Kommer du använda dig av dessa tips inför våren?

Annons