Annons

Sluta släng din kaffesump – här är 15 strålande sätt på hur du kan återanvända den hemma

Annons

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i hela världen, trots att vi inte kan odla något kaffe där vi bor. Det är bara i vårt grannland Finland man dricker mer. Men tyvärr kastas mycket kaffe bort. Gör inte det. Det finns många bra skäl att ta vara på kaffesumpen. 

Förutom att det är bra för miljön så kommer här en massa smarta anledningar till varför du absolut inte ska slänga ditt kaffesump.

1. Gör en läcker, lyxig saltskrubb

Torr och sträv hud? Du behöver inte köpa en dyr skrubb. Du kan göra en själv. Denna lyxiga saltskrubba håller huden mjuk och slät och du kommer också att få en doftande hud.

Så här gör du - blanda 3 dl grovsalt med 2 dl torkat kaffesump och 2 dl olja, du kan ta vilken olja som helst men jag använde mig av olivolja. Här kan du läsa mer detaljerat om hur du gör.

2. Bli av med isfläckar i uppfarten

Istället för sand eller grus kan ditt kaffesump hjälpa till för att få bättre grepp. Syran i sumpet medför också att isen smälter snabbare.

3. Gör din egen doftboll

Allt du behöver är lite kaffesump och en strumpbyxa eller strumpa. Lägg sumpen i strumpan och knyt den. Bollen kan hängas hemma i huset eller varför inte i bilen.


4. Bli av med mördarsniglar

Om du har dessa sniglar i trädgården, vet du säkert också att det finns många sätt att bekämpa dem. Mördarsniglarna gillar inte syran i sumpen och håller sig på säkert avstånd.

5. Fördubbla skörden

Om du har morötter eller rädisor kan du blanda fröna med kaffesump och sedan plantera som vanligt. Dessa tillväxter drar nytta av sumpen. Insekterna kommer att hålla sig borta och du kan skörda dubbelt så mycket.

6. Locka till dig maskar

Kaffesump är ett bra komplement till trädgården. Maskar är bra för din trädgård och maskar älskar kaffesump som du kan använda som naturligt gödningsmedel.

7. Gör din egen nåldyna

Sy en nålduk av tyg som du har kvar, eller använd en strumpa och fyll det med en liten kaffesump och sy igen. Sumpen förhindrar också att nålarna rostar.

8. Förgyll tillvaron i komposten

Sumpen innehåller många spårämnen och mineraler, så sumpen är perfekt kompostjord. Så i med lite kaffesump och låt komposten göra resten.

9. Få bort svåra fläckar

Om du har fläckar i kastruller eller stekpannor som är svåra att ta bort, försök gnugga med en trasa och kaffesump, men undvik att göra det på Teflon och andra känsliga material.

10. Bli av med vitlöksdoft från händerna

Det kan lukta lite efter att du hackat vitlök, lök eller fisk m.m. Gnugga händerna med lite kaffesump och skölj av - då kommer lukten vara borta. Det kommer också att göra dina händer lenare!

11. Få mörare kött

Biff till helgen? Tillsätt en matsked kaffesump i marinaden när du marinerar köttet. Detta gör köttet mörare och ger det en mild rökig smak.

12. Håll grannkatten borta

Om dina grannkatter tenderar att kissa i din rabatt, kan du sprida ut lite kaffesump blandat med apelsinskal för att undvika objudna gäster.

13. Sluta snusa

Många som försöker sluta sniffa saknar känslan av att ha något under läppen. Stoppa då in kaffesump så slipper du tomhetskänslan. 

14. Dölj skrapmärken på mörkt trä

Om du har små skador på möbler i mörkt trä, kan kaffesumpen hjälpa till att dölja dem. Gnugga bara lite kaffesump mot området så kommer skadorna bli mindre framträdande.

15. Undvik mörka ringar under ögonen

Känner du dig sömnig? Bli av med mörka ringar och påsar under ögonen genom att gnida lite kaffesump under dina ögon. I videon nedan kan du se hur du gör det.

Vad tyckte du om dessa knep? Dela så att fler människor får ta del av kaffesumpens oanade användningsområden.

Annons