Annons

Forskare: Att lukta på din partners pruttar har faktiskt många hälsofördelar

Annons

Oavsett huruvida du gillar det eller inte, att lukta på din partners pruttar kan få dig att leva längre, enligt forskare.

Ja, du läste rätt, ett forskargrupp vid University of Exeter har upptäckt att det är bra för dig att andas in din partners pruttar, eftersom gaserna i dem kan bekämpa sjukdomar.

Studien som är publicerad i tidskriften Medicinal Chemistry Communications, analyserade effekten av gasvätesulfiden som människor producerar i små mängder. Även om det visat sig vara skadligt i stora doser upptäckte forskare att cellutsläpp mot små mängder av gasen kan förhindra mitokondriell skada som har många hälsopåverkan.

En av forskarna, Dr. Mark Wood, sa:  "Även om svavelväte är känd som en frän, illaluktande gas i ruttna ägg och pruttar så produceras det naturligt i kroppen och kan faktiskt vara bra för hälsan".

Förvånansvärt kan gasen i pruttar minska risken för flera livshotande sjukdomar, inklusive cancer, stroke och hjärtattacker. Enligt forskare har det också visat sig motverka uppkomsten av demens och artros.

Den kan även hjälpa till att bevara kroppens mitokondrier, vilka driver energi till blodkärlen och kontrollerar inflammationer. Med viss varning för medicinska termer, men:

– När celler påverkas av sjukdomar drar de till sig enzymer för att generera en mängd svavelväte. Det gör att mitokondrierna håller i gång och låter cellerna leva vidare.

Om så inte sker dör cellerna som därmed förlorar förmågan att styra över kroppens överlevnad och kontrollera inflammationer.

Vi har utnyttjat denna naturliga process genom att göra ett ämne, kallad AP39, som långsamt levererar mycket små mängder av denna gas specifikt till mitokondrier. Våra resultat indikerar att om stressade celler behandlas med AP39, skyddas mitokondrier och cellerna fortsätter att leva, förklarar professor Matt Whiteman på University of Exeter, skriver Unilad.

Så nästa gång du pruttar kan du berätta för din andra hälft att du faktiskt gör det för att gynna dem.

Annons