Annons

Undersökning visar: Att jobba mycket ökar risken för skallighet

Annons

En ny studie har funnit att människor som arbetar långa timmar är dubbelt så benägna att bli skalliga.

Enligt forskning, om du arbetar mer än 52 timmar i veckan kan det vara orsaken till att du tappar hår och blir flintskallig. Medan de flesta inte arbetar mer än 40 timmar i veckan i Sverige är långa timmar som detta inte så ovanliga, särskilt i länder som Sydkorea.

Studien, som undersökte 13 000 män, fann att hormonförändringar i kroppsdelar inklusive hårbotten kan utlösas av stress.


Denna hormonella förändring hämmar enligt uppgift tillväxten av hårsäckar; emellertid förblir den exakta vetenskapen bakom fenomenet okänd.

Studien fann också att stress kan leda till att håret för tidigt går in i "katagen" eller vilofasen - även när det slutar växa helt.

Forskningen som publicerades i tidskriften Annals of Occupational and Environmental Medicine tog också hänsyn till den inverkan som civilstånd, inkomst, rökning och mer kan ha på sannolikheten för manlig skallighet.

Forskarna från Sungkyunkwan University School of Medicine fokuserade på män i åldrarna 20 och 59 och samlade in data mellan 2013 och 2017. 

De delade dem i grupper baserat på timmarna som de arbetade och samlade sedan in uppgifterna.

Viktigare för yngre personer

Sammantaget kunde man helt enkelt slå fast att personer som jobbade mycket hade högre sannolikhet för att bli flintskalliga.  

”Begränsningar vad gäller arbetstimmar, för att hindra utveckling av skallighet, är mer nödvändigt för yngre personer – exempelvis de i 20- och 30-årsåldern. Det är då som tecken på tunnhårighet brukar dyka upp”, skriver huvudförfattare Kyung-Hun Son, enligt Daily Mail.

Se nu till att DELA vidare den här viktiga nyheten till dina vänner eller kollegor! Det kommer garanterat att uppskattas!

Annons