Annons

När du upptäcker vita fläckar i munnen – här är 5 akuta huskuren som stoppar smärtan

Annons

Har du plötsligt upptäckt en mjölkvit blåsa på insidan av munnen? Det kallas för afte (även kallad "mun-blåsa" eller "förkylningsblåsa") och är något som många människor upplever. Få inte panik - det är inte farligt, och det försvinner normalt inom några dagar.

Men om du har otur kan det ta flera veckor.

Om det är något du får ofta bör du uppsöka en läkare. Men om det bara kommer ibland, prova dessa 5 husmorstips som kan förkorta läkningstiden och stoppa smärtan. 

1. Teträdolja

Badda en bomullstuss i lite teträdolja och placera på såret i munnen.

2. Bikarbonat

Badda lite bakpulver på det drabbade området i munnen. 

3. Lakrits

Lakrits har har använts som läkeväxt i över 6 000 år och sägs kunna behandla en rad åkommor. Studier har också visat att lakritsextrakt kan snabba på läkningstiden för personer med afte.

4. Papaya

Papaya är en väldigt C-vitaminrik frukt som dessutom innehåller karotenoider, A-vitamin och flera andra viktiga näringsämnen. Det bryter ner proteiner och bidrar till nedbrytningen av fett och stärkelse. Därför rekommenderas papaya till personer som har problem med att smälta proteiner, men sägs också ha egenskaper som lindrar afte och hämnar uppkomsten av blåsor i munnen.

5. Kyddnejlika

Det man kan göra är att ta lite kryddnejlika på fingret och lägga direkt på blåsan, eller dutta en fuktig bomullstuss i kryddnejlikan och lägga emot blåsan. Det bör påpekas att detta svider fullständigt outhärdligt en stund, men sedan börjar eugenolet bedöva slemhinnan. När det har legat emot en stund kan man skölja munnen.

Förutom tipsen ovan, kan du överväga att byta tandkräm. Många tandkrämer innehåller natriumlaurylsulfat, som kan irritera slemhinnorna i munnen och påverka förekomsten av sår i munnen.

Annons