Annons

En månad innan en hjärtattack kommer din kropp varna dig - här är de dolda tecknen alla borde känna till

Annons

Hjärtinfarkt är ett stort bekymmer i Sverige. I själva verket är det den främsta dödsorsaken, vilket innebär att alla borde veta vilka symptom man ska leta efter innan man själv blir ett offer. År 2017 fick cirka 25 300 personer en akut hjärtinfarkt i Sverige. 24 procent av alla fall av akut hjärtinfarkt under 2017 ledde till döden inom 28 dagar. Hälften av alla patienter med akut hjärtinfakt har haft varningssymtom under de närmaste förgående dagarna eller föregående månaden, utan att veta om det.

Här är de dolda tecknen alla borde känna till:

1. Kroppens svaghet

En av de viktigaste symptomen att hålla utkik efter är kroppen svaghet. Din kropp känns svag eftersom den upplever att det uppstår förträngningar i artärer, vilket innebär mindre blodflödet och cirkulation. Detta leder till försvagade muskler som kan leda till att du faller lättare. Detta symptom är en stor röd flagga, så var försiktig om du upplever kroppens svaghet.

2. Yrsel och kallsvettningar

Yrsel och kallsvettning är ett annat tecken något är fruktansvärt fel, att dåligt blodflöde i kroppen skär bort en del av blodflödet till hjärnan. Det begränsade blodflödet är något att hålla utkik efter, eftersom din kropp kommer att känna sig fuktig och sjuk. Din hjärna behöver tillräckligt blodflöde för att fungera på rätt sätt och hålla dig frisk. Dessa symtom tyder på att en hjärtattack kan vara precis runt hörnet.

3. Tryck över bröstet


Om du har tryck över bröstet, är det viktigt att du söker hjälp direkt, då av de vanligaste varningssignalerna på en kommande hjärtinfarkt är ett starkt tryck eller en tyngdkänsla över bröstet.

Bröstsmärtan kan även uppstå i flera andra delar av kroppen. Ibland strålar smärtan ut i en arm (ofta vänster armhåla eller arm), men du kan också känna ett tryck över halsen, nacken, käkarna, ryggen eller magen. Smärtan brukar sitta i under minst 15 minuter.

4. Förkylning eller influensa

Om förkylnings- och influensaliknande symtom är vad du upplever, det finns en god chans att en hjärtinfarkt är på väg. Många människor som har haft hjärtinfarkt beskriver plågas av förkylning eller influensaliknande symtom strax innan en hjärtattack.

5. Trötthet


Är du ständigt trött? Trötthet är en stor indikator för en hjärtattack eftersom det beror på den låga blodflödet till hjärtat. När artärerna är smala, får ditt hjärta mindre blod, och måste jobba mycket hårdare. Blir du snabbt väldigt andfådd eller orkeslös borde du gå till allmänläkaren och kolla ditt EKG. Om ditt hjärta inte mår bra kan du drabbas av en infarkt.

6. Andnöd

En annan indikation på att en hjärtattack kan vara att du upplever svår andnöd. När artärerna är blockerade får inte lungorna tillräckligt med blod för att fungera korrekt. Ditt hjärta och lungor fungerar tillsammans, om ett system inte fungerar, påverkar det den andra. Får du plötsligt svårt att andas bör varningsklockorna ringa och du ska givetvis kontakta läkare.

Källor: Vårdguiden, Socialstyrelsen

Dela gärna vidare artikeln för att uppmärksamma dessa 6 tecken, det kan rädda ännu fler liv!

På videon nedan förklarar de hur en hjärtattack inträffar.

Annons