Annons

Studie: Kuggade du uppkörningen – då är du förmodligen smart

Annons

Personer som inte får sitt körkort på första försöket är generellt sett smartare än andra, detta enligt en undersökning gjord av det brittiska försäkringsbolag Privilege DriveXpert, skriver UNILAD.

I undersökningen har 1.564 britter med körkort svarat på vilken utbildning de har och hur många försök de behövde innan de fick körkort.

Enligt undersökningen klarade 59 procent av de utan utbildning uppkörningen på första försöket, jämfört med 51 procent av de som gått ut gymnasiet, skriver brittiska Metro.


Men av de som hade gått ut grundskola och gymnasiet var det endast 50 procent som lyckats för försök nummer ett. Och av de personer som hade en kandidatexamen var det 48 procent som klarade uppkörningen direkt.

Dessutom visade undersökningen att kreativa personer tog körkortet snabbare än folk med en akademisk utbildning. Personer som pluggat matte och naturkunskap behövde i snitt 2,3 försök för att få sitt körkort, medan de som studerat konst behövde ,1.9 försök.

Av personer med högre akademisk utbildning var det ännu färre som klarade uppkörningen på första försöket, 48 procent. Sämst var dock företagarna. Inte bara var det låga 39 procent som klarade provet på första försöket, det var dessutom tre gånger vanligare att de försökt fyra eller fler gånger innan de fick godkänt.

Annons