Annons

6 vanliga tecken på blodpropp – här är signalerna du inte får missa

Annons

Blodproppar - bara ordet är skrämmande nog. Blodet ska ju koagulera, alltså proppa sig. Det är så kroppen stoppar en pågående blödning. Alla är bekanta med sårskorpor och blåmärken - det är också en form av blodproppar. Men ibland koagulerar blod sig i andra ställen än det borde. Detta är blodpropp. När detta händer, risker du stroke, hjärtinfakt och andra allvarliga hälsoproblem. 

Här är några symptom på blodproppar - om du upplever dessa symtom bör du omedelbart söka läkarvård.

1. Svullnad i armar och ben.

Detta är ett symptom på en typ av blodpropp kallas djup ventrombos . Detta hindrar blodflödet i cirkulationssystemet och är särskilt farlig eftersom syre inte når vitala organ.

2. Smärta eller ömhet i armar och ben.

Detta är ett typiskt symptom, smärtan beskrivs ofta som kramande smärta eller muskelspasmer.

3. Röda strimmor på huden.

Om du ser röda strimmor på huden längs blodådrorna vet du att detta inte är något normalt blåmärke. Ofta känns dessa varma vid beröring - Sök omedelbar hjälp.

4. Bröstsmärta vid djupandning.

Om du upplever detta symptom kan du ha en blodpropp i lungorna. Sök omedelbar hjälp, eftersom detta kan vara mycket farligt.

5. Andfåddhet.

Om det är problematiskt att ta djupa andetag, kan detta också vara tecken på en blodpropp i lungorna. Oregelbunden hjärtrytm, snabba hjärtslag yrsel är också indikationer på att man bör söka hjälp.

6. Oförklarlig hosta.

Om du hostar hela tiden, har andfåddhet, hjärtklappning och bröstsmärta ska alla larmklockor ringa. Denna typ av hosta kommer att vara torr, men du kan även hosta upp slem eller blod.

Om du tror att du kan ha fått en blodpropp ska du söka läkare omedelbart. Dela gärna den här viktiga informationen med dina vänner!

Annons