Annons

Så farligt är det egentligen att vara beroende av nässpray

Annons

När man blir täppt och det är svårt att andas genom näsan kan det vara lockande att använda nässprej. Men det är klokt att hålla sig till instruktionerna på förpackningen – sprejerna ska inte användas mer än 7–10 dagar.

Det finns såklart värre och betydligt mer allvarliga missbruk. Men faktum är att beroende av nässpray har blivit allt vanligare de senaste åren. Det beror till stor del på att marknaden för receptfria läkemedel öppnades upp 2009, med konsekvensen att nässpray numera finns att köpa på Ica, Coop och andra helt vanliga livsmedelsbutiker. 


Enligt Johan Armfelt, legitimerad läkare, finns det flera konsekvenser av att vara beroende av nässpray, skriver Expressen.

- Om det händer EN gång att man hamnar i ett beroende och lyckas sluta så har man knappast förstört sina slemhinnor. Men om man håller på för mycket kan både slemhinnor och blodkärl ta skada. Det finns fall där man varit tvungen att operera, eller bränna, bort skadade slemhinnor. Så det är inte att leka med det här, säger läkaren till Expressen.

Läkaren nämner också att det i värsta fall kan sluta med operation eller långvarig kortisonbehandling.

Långtidsanvändande av nässpray kan även leda till att man börjar snarka och på grund av det få svårare att sova.

Eftersom att man går runt och är beroende av medicin för att fungera normalt kan man få en känsla av att aldrig må riktigt bra.

Hur slutar man?

– Man får tvinga sig själv att pröva nässköljningar i stället. Det finns två alternativ: saltlösning (som även går att köpa på apotek, reds anm) eller vanligt vatten. Nässköljningar är överlag ett bra alternativ till nässpray, eftersom det inte innehåller något läkemedel och därmed är skonsamt för slemhinnorna. Folk verkar tro att det inte är lika effektivt, men det funkar jättebra.

Dela gärna vidare den här informationen!

Annons