Annons

Kontrollera din rygg- och höftsmärta med de här 6 stretchövningarna

Annons

De flesta av oss har eller kommer någon gång i livet få extrem smärta i rygg och benen vilket kan orsakas av en irriterad Ischiasnerv. Vissa av oss kommer få känna på det betydligt mer än vad andra kommer behöva. Besvären med Ischias är inte roliga, de kan göra så ont att det förstör vardagen. Men det går att motverka med hjälp av dessa sju övningar som är enkla men lindrar smärtan!

Till att börja med kan vi förklara vad Ischias är så vi kan få förståelse för varför vi känner smärta. När Ischiasnerven är klämd får du Ischias vilket innebär att du får en ilande smärta i både ben och rumpa. Ibland kan den smärtan vara så kraftig att du får svårt att gå.

Enligt Ischiasspecialisterna så kan Ischias orsakas av skador, infektioner, muskelproblem eller annat, ibland är anledningen oklar. Men innan du gör något annat – prova dessa magiska övningar:

1. Kamelen

En populär yogaställning, kamelen, går ut på att tänja den övre ryggen bakåt. Övningen börjar med att du står på knä med höftbrett isär. Lägg sedan handflatorna på korsryggen. Skjut försiktigt höfterna upp och fram. Lyssna på din korsrygg och överanstränga den inte. Gå djupare i ställningen genom att försöka med ena eller båda händerna ta tag i hälarna. Samtidigt dra axlarna ner och avlägsna de från öronen.


2. Bredbent framåtböjning

Den här övningen gör du sittandes eller ståendes. För att göra den i en sittande position, sätt dig på golvet med fötterna bekvämt isär, håll knäna rakt. Böj dig och nå framåt med båda armarna, samtidigt var försiktig för att dina axlar inte ska åka upp mot öronen. Böj dig framåt och försök att lägga händerna på golvet om det är möjligt.

3. Grodan

Ställ dig på alla fyra. Sära sedan på dina knän så brett som du kan och håll hälarna tätt intill. Tryck försiktigt höfterna neråt och försök lägga din bröstkorg och huvudet på golvet om du kan.


4. Sidoknäböj

Stå med benen långt ifrån varandra, tårna riktade framåt. Böj dig framåt och lägg dina fingrar på golvet. Stegvis förflytta dina händer mot en av fötterna, böj långsamt knät på samma sida och vrida den ena foten så att tårna riktar sig mot taket. Fortsätt tills du uppnår en full knäböj. Stå upp och upprepa samma övning på andra sidan.

5. Fjärilen

En av de mest populära stretchövningarna som många av oss lär sig ganska tidigt i livet är fjärilen, Sätt dig på golvet med knäna brett isär och för fotsulorna ihop. Håll ryggen helt rakt. Du kan ta tag i dina fötter och försiktigt pressa knäna med armbågarna eller händerna neråt för att fördjupa stretchen.


6. Stretchövning för underarmen

Dra dina skulderbladen ner bort från dina öron som om de ville att de ska träffa varandra i mitten av din övre rygg. Sträck ut en arm, handflatan framåt och nedåt. Ta tag i den utsträcka handflatan med den andra handen och dra den mot din kropp. Du kommer att känna hur musklerna i din underarm töjs. På det sättet blir de starkare och du kan lyfta säkrare.

Övriga källor: Ischias.se, Ischiasspecialisterna.

Om dessa övningar hjälper eller inte är individuellt beroende på hur ofta du gör dem och hur omfattande smärtan är, men de lindrar åtminstone min smärta rejält. Dela gärna med dig av tipsen på övningar till andra. 

I våra artiklar erbjuder vi så reliabel information som möjligt men den ändå är av allmän karaktär och kan inte ersätta en läkarbesök hos din läkare. Din hälsa är viktig för oss!

Annons