Annons

Forskare: Därför kan ett varmt bad vara bättre än vanlig träning

Annons

Det finns inget mer avkopplande än en lång, varm bad i badkaret. Nu säger forskare att det även kan finnas andra fördelar mer än att det är skönt och avslappnande Det ska tydligen även vara en riktig kaloribrännare. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Ibland lockar ett avslappnande bad i hemmets trygga vrå mer än ett svettigt gympass. Och vid sådana tillfällen behöver du inte ha dåligt samvete. Hälsofördelarna med ett värmande bad är nämligen många.

En timmes bad motsvarar en halvtimmes promenad – alltså 140 kalorier. Det är verkligen många kalorier.

Det är BBC som skrivit om en studie som genomförts av forskaren Steve Faulkner vid Loughborough University. Han lät 14 män cykla i en timme. Efteråt fick de ta ett skönt 40 grader varmt bad. 

Försökspersonerna förbrände, ej överraskande, långt fler kalorier genom att cykla än genom att bada. Men i gengäld märkte man en positiv effekt på blodsockret hos de personer som hade tagit ett varmt bad.


– Överlag påverkades blodsockret på ett liknande sätt för båda aktiviteterna. Men efter en måltid, när blodsockret når sin topp, låg det tio procent lägre när deltagarna badade jämfört med när de tränade, skriver forskaren Steve Faulkner i en artikel för The Conversation.

Dessutom menar forskaren Steve Faulkner att det varma badet har en antiinflammatorisk effekt på kroppen, och att det därmed kan hålla kroniska inflammationer borta.

– Den här typen av aktiviteter, som att bada varmt eller basta, kan ha hälsofördelar för människor som inte har möjlighet att träna regelbundet, skriver Faulkner.

Så här bra nyheter har jag inte fått på länge. Dela gärna vidare!

Annons