Annons

Danska forskare: Att vara singel är lika farligt som att röka

Annons

Singellivet är inte bara ensamt – det kan dessutom vara rent av livsfarligt. Det slår danska forskare fast som menar att ensamhet är lika skadligt som rökning.

Män som bor ensamma löper 90 procents större risk för att dö av en hjärtsjukdom, vilket motsvarar samma riskfaktor som vid rökning. Detta är resultatet av en studie av danska forskare, skriver danska TV2.

Forskarna har följt 3 300 män från Köpenhamn från mitten av 1980-talet och 32 år framåt. Studien publicerades i European Heart Journal.

Ett stort antal biologiska, livsstils- och miljöfaktorer har beaktats. Detta inkluderar rökning, blodtryck, diabetes, träning, humör och boende.

”Farligt att vara ensam för de flesta”

– Det visar ändå att de som lever ensamma löper en avsevärd större risk för att dö av hjärtsjukdomar än de som lever med någon. Det är farligt att vara ensam för de flesta människor. Det är en stark signal, säger läkaren och kardiologen Magnus T. Jensen till kanalen.

I studien finns dock en klar skillnad mellan risken beroende på vilken social grupp deltagarna tillhörde. Således hade högskolestudenter och män i chefsposition inte en ökad risk av att leva ensamma. Enligt Magnus T. Jensen beror detta på att de ofta har bredare kontaktnätverk och därmed sociala resurser.

Annons