Annons

Varningstecken stroke - dolda tecknet alla borde känna till

Annons

Jag uppmanar dig att läsa & dela det här; Du kan rädda ett liv genom att veta och dela på den här enkla informationen.

I Sverige får cirka 25 000 personer stroke varje år, en person var 20e minut. Medelåldern för insjuknande i stroke är 75 år, men hela 20 procent av de drabbade är under 65 år.

Vad är en stroke? Stroke är samlingsnamnet för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke sker vid syrebrist i hjärnan. Hjärnans nervceller är beroende av att få näring och syre via ett finmaskigt nät av blodådror. När dessa ådror av någon anledning inte kan förse hjärnan med syre och näring tar nervcellerna snabbt skada och kan till och med dö.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärtinfarkt och cancer, skriver Strokeförbundet.

Stroke har en ny indikator! De säger att om du vidarebefordrar detta till tio personer, kan du rädda ett liv. Ska du dela detta vidare? Stroke - har nu en fjärde indikator, tungan.

Under en grillkväll snubblade en kvinna och ramlade - hon försäkrade alla om att hon var okej och hon sa att hon bara hade snubblat över en sten på grund av hennes nya skor.

De gav henne en ny tallrik med mat. Medan hon verkade lite skakad, njöt Jane resten av kvällen.

Janes man ringde senare och berättade för alla att hans fru hade tagits till sjukhuset - (vid 18:00 gick Jane bort.) Hon hade drabbats av en stroke vid grillen. Om de hade vetat hur man identifierar tecken på stroke, så skulle kanske Jane vara med oss ​​idag. Vissa dör inte. De hamnar i ett hjälplöst, hopplöst tillstånd istället.

Det tar bara en minut att läsa detta.

En neurolog säger att om han kan behandla ett stroke-offer inom 3 timmar kan han helt vända effekterna av en stroke...helt. Han sa att tricket var att identifiera en stroke och vårda patienten inom 3 timmar, vilket är svårt.

1. Be hen att le. Om hen fått en stroke så kommer det inte att gå, eller så hänger inte hela munnen med - en läpp hänger ner.

2. Få hen att säga en fullständig mening. Att artikulera går inte om man fått en stroke - slöddrigt tal är ett varningstecken.

3. Be hen att sträcka ut båda armarna rakt upp i luften. Det kommer inte att gå om hen är drabbad av en stroke - det kommer att ta stopp halvvägs.

4. Be hen sträcka ut tungan ur munnen. Om hen är drabbad så kommer den troligen att rulla eller vrida sig istället.

Viktigast av allt - ring en ambulans! Om personen visar något av tecknen ovan så är det livsviktigt att du ringer efter hjälp omedelbart.

För både män och kvinnor finns det vanliga symtom som följer med stroke.

Dessa är ofta:

Domningar eller förlamning i ansiktet, armarna och benen

Förvirring

Problem med syn och tal

Svaghet och yrsel

Kraftig huvudvärk utan kända orsaker

Genom att uppmärksamma dessa tecken så hoppas jag att vi framtiden kan rädda ännu fler liv. Dela gärna vidare artikeln på Facebook och kom ihåg att hand om er kropp!

Annons