Annons

8 saker som händer i din kropp om du börjar äta 1 matsked honung varje dag

Annons

Vi försöker alltid att hitta det perfekta livsmedlet som likt ett magiskt piller kan hålla vår kropp i trim – men också smaka gott! Vi har nu hittat en sådan livsmedel, som visade sig vara vanlig honung. 

Honung är ett bra exempel på detta! Idag utforskar vi honungens hälsosamma egenskaper och efter att ha läst detta kommer du och dina vänner kanske äta en sked honung betydligt oftare.

Här är 8 saker som händer i kroppen om du börja äta honung varje dag:


Honung är en utmärkt antioxidant , vilket innebär att dess regelbundna konsumtion kommer att rengöra din kropp från olika gifter. Dessutom kommer dess antibakteriella egenskaper att förbättra din huds tillstånd avsevärt.


Om du bär på några extrakilon rekommenderar läkare och experter att utesluta alla sockerbaserade godis - men inte honung . Det beror på att sockret i honung har en annan komposition än den som finns i andra sötningsmedel. Honung ökar din ämnesomsättning, vilket är viktigt för viktminskning.

Honung innehåller vitamin B6, folsyra, C-vitamin, järn, kalcium, natrium, zink, kalium och fosfor, mineraler och vitaminer som är kända för att snabba upp din ämnesomsättning.


Honung har inget kolesterol alls. Tvärtom: dess mineraler och vitaminer bidrar till minskande nivåer av "dåligt" kolesterol. Daglig konsumtion av honung har en positiv effekt på nivån av antioxidantföreningar i kroppen som kan bekämpa överflödigt kolesterol, skriver BBC som hänvisar till studier på bland annat University of Illinois.


Forskning visar att antioxidanterna som finns i honung kan förhindra artärerna från förträngning. Beroende på platsen för förekomst kan förträngning leda till hjärtfel, minnesförlust eller huvudvärk. Att dricka ett glas vatten med några skedar honung kommer att räcka för att förhindra det.

I en studie fick 25 män, mellan 18 och 68, dricka en blandning av 4 msk honung i ett glas vatten. Det visade sig att detta förbättrade nivåerna av antioxidanter i deras blod, skriver Daily Mail.


Annan forskning visar förmågan hos honung att bekämpa stress, återställa det cellulära antioxidantförsvarssystemet, och därigenom förbättra minnet. Dessutom är kalciuminnehållet i honung lätt intaget av hjärnan, vilket har en positiv effekt på dess funktion, enligt forskaren Matthew Brennecke.


Studier visar att honung hjälper levern att lagra glykogen. När ditt förråd av ämnet tar slut börjar kroppen förvandla protein till muskler och producerar då stresshormon som kortisol och adrenalin. Om detta inträffar på natten kan det störa din sömn. Att dricka en kopp honungsvatten innan du går och lägger dig är därför ett smart tips.

”Kroppen omvandlar serotonin till melatonin, en kemisk förening som reglerar längden och kvaliteten på sömnen”, enligt Rene Ficek, ledande expertdietist vid Seattle Sutton Healthy Eating.


Honung har antibakteriella egenskaper, så det rekommenderas att äta en sked honung på en tom mage. Denna enkla ritual hjälper till att förhindra olika sjukdomar som är förknippade med mag-tarmkanalen. Vidare motverkar honung bakterier och läker små sår i slemhinnan medan de passerar genom magen.


I en studie har honung bevisats främja kvalitén på vilostunderna. Den ökar produktionen av glykogen, något som levern behöver för att göra sitt arbete när du sover. Honungen triggar också en kemisk reaktion vilken leder till att det avslappnande melatoninet utsöndras i hjärnan.

Bonus-tips: Honung med vitlök


När honung kombineras med en annan naturlig botemedel med starka antiseptiska och helande egenskaper - vitlök - kommer honungens kraft att öka tiofaldigt. Både honung och vitlök är bra för att boosta immunförsvaret och hålla dig i god hälsa. Du kommer att behöva följande ingredienser:

  • 3-4 vitlöksklyftor
  • En kopp rå honung
  • En liten burk med lock

Hacka upp vitlöken i små klyftor. Lägg dem i burken och häll sedan honung över dem. Täck burken med ett lock och låt blandningen få dra i ett par dagar.  Ta en sked en dag på tom mage och du kommer att känna dig energisk och hälsosam som aldrig tidigare.

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook med alla dina vänner.

Annons