Annons

Därför ska du inte pilla bort bananens irriterande trådar

Annons

Det har visat sig att de irriterande långa trådarna runt en banan faktiskt har både ett namn och ett syfte. Så om du brukar ta bort och kasta dem, sluta omedelbart!

Öppna en banan – och där är de. De sträva trådarna som löper längs med bananen. På en mogen banan faller de lätt av, men på en omogen frukt kan det krävas stor precision för att få bort dem.

De flesta tar bort de långa trådarna och slänger dem. Men trots att de kan verka värdelösa och inte smaka så mycket, är de faktiskt bra för hälsan!

Nicholas D. Gillitt som har doktorsexamen i fysisk och oorganisk kemi kallas trådarna phloem buntar, och de ger bananen nödvändiga näringsämnen, berättar han för Huffington Post.

Phloem buntar är en vävnad som finns i alla växter och ansvarar för att transportera alla näringsämnen till frukten, vilket får dem att växa. Man kan säga att de fungerar som banenens blodkärl!


Trådarna är också en indikation på när frukten är mogen och bäst att äta. Om du öppnar en banan och tråden fastnar, har de flesta näringsämnen ännu inte fördelats i frukten.

Så nästa gång du äter en banan, ta inte bort trådarna eftersom du kommer gå miste om mycket vitaminer!

Annons