Annons

Säg HEJDÅ till ångest med 9 enkla och mycket effektiva metoder

Annons

Ångest är en obehaglig och orolig känsla som nästan alla känner av vid något tillfälle. Kanske det är då du tar ett viktigt test eller håller ett tal, vilket gör dig nervös. Men för andra är ångest inte något som bara sker under dessa situationer utan är återkommande i deras liv.

Om du är någon som lider av kronisk ångest, är du redan medveten om hur mycket det tynger ner ditt liv. Ångest kan minska din livskvalitet och kan hindra dig från att experimentera med nya situationer.

Trots detta måste inte kronisk ångest hålla dig tillbaka. Det finns metoder som kan hjälpa dig att bekämpa ångest och återfå självförtroendet.

Meditation och yoga

En vanlig rutin som innehåller yoga och meditation kan hjälpa dig att ta hand om dina höga stressnivåer vilket kan hjälpa till att kontrollera din flykt- och kamprespons som kommer från ångest. Dessa tekniker är enkla nog att göra hemifrån.

Få tillräckligt med sömn

Du kanske märker att du har högre nivå av ångest om du inte sov bra natten före. Att inte sova tillräckligt kan orsaka problem för din mentala hälsa. För att minska ångestnivåer, försök att få minst åtta timmar sömn varje natt.

Ät bra

Din diet kan ha en stor inverkan på att bibehålla en hälsosam mental nivå. Ta ansvar för kvaliteten på dina måltider och annan mat du kan äta. Det är ett bra mål att sikta på en diet som inte innehåller behandlad mat men en stor del växtbaserade ingredienser.


Sluta med sockret


Vi vet att socker är dåligt för vår fysiska hälsa men det kan också ha en inverkan på vår mentala hälsa. Om du märker en försämring av din mentala hälsa kan det vara bra att undvika mat med för mycket socker och kolhydrater.

Få lite sol


Att vara ute i den friska luften med solen skinande på oss kan minska ångestnivåer enormt. När du är i dessa förhållanden, utsöndrar hjärnan mer serotonin, vilket lugnar dig. Att få solljus kan också skapa mer vitamin D, en stor faktor i den mentala hälsan.


Skriv dagbok


Att använda en dagbok eller anteckningsblock att skriva i kan hjälpa dig att minnas situationer och förstå dem bättre vilket leder till lägre ångestnivåer. Att skriva på en maskin är inte like effektivt, så för bästa resultat skriv på papper.

Rensa huset


Det kan vara svårt att känna sig lugn om du är omgiven av skräp. Oreda kan leda till stress och ångestnivåer, så att städa kan ge dig lindring.


Regelbunden träningDu kanske har hört att träning förbättrar ditt humör. Men många som har en regelbunden träningsrutin har märkt att deras ångest har minskat eller helt försvunnit. Det är ett bra mål att sikta på 30 minuter mild träning varje dag.

Tala med en terapeut

Att tala med en expert inom mentalhälsa kan vara extremt välgörande för dina mentala hälsa. Om du strider mot ångest är det viktigt att tala med någon professionell som hjälper att guida dig rätt för att lugna din ångest.

Ångest kan vara skadligt för din livskvalitet, men det finns sätt att förbättra och förminska dens uppkomst. Har du andra metoder som du använder för att lugna din ångest?

Vårt material är skapat till våra bästa kunskaper men är av allmän information och kan inte ersätta en konsultation med din läkare. Din hälsa är viktig för oss!

Annons