Annons

Forskare: Det är bättre att ta sovmorgon än att kliva upp och träna

Annons

Det är inte lätt att kliva upp på morgonen, särskilt inte om du ska träna. Dock kan man få lite dåligt samvete när man kommer in till jobbet på morgonen och får höra att kollegerna minsann har tränat.

Men enligt forskare behöver man inte ha dåligt samvete nästa gång du trycker på snooze-knappen istället för att gå raka vägen till gymmet, det är nämligen bättre att sova ut, skriver Thrillist.

Att träna på morgonen är något som de flesta tipsar om, många hävdar att det är överlägset bäst att bränna av ett pass så snart du vaknat. Ökad förbränning, minskad hunger och extra energi är några av effekterna som utlovas, men enligt studier så spelar tidpunkten faktiskt mindre roll.


I en sammanställning av 70 olika studier om morgon- och kvällsträning konstaterade forskarna att det faktiskt inte spelar någon roll när, så länge träningen blir av.

Ett träningspass effektivitet beror på andra faktorer, som vad för slags träning det är.

2012 kom också rön om att det inte spelar någon roll när på dygnet du motionerar, men att effekterna är som bäst om man tränar vid ungefär samma tidpunkt. Med andra ord: Gillar du att göra marklyft och svinga kettlebells på kvällen - fortsätt med det och sov den där extra timmen.

Du presterar bättre om du får sova ordentligt

Om du haft en tuff natt finns det ytterligare ett argument till att välja att sova vidare: Träningen kommer antagligen gå sämre än vanligt.

De flesta av oss behöver sova ungefär sju timmar per natt. Även om du tänker att du kan klara dig på fem timmars sömn en eller två nätter så har det visat sig att sömnbrist kan få direkta konsekvenser: Koordination, koncentration och uthållighet försämras.


Vad skönt, nu kan man ju gott ta sig en sovmorgon utan risk för dåligt samvete! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!

Annons