Annons

Denna populära metod för att ta bort fästingar bör du definitivt inte använda!

Annons

På Facebook har det nyligen kommit ut en video som visar något som är tänkt att vara en effektiv metod för att ta bort fästingar.

Videon visar någon som dränker en fästing i pepparmyntsolja, vilket kan göra att den släpper taget. Videon har visats mer än 37 miljoner gånger! 

Men även om det ser väldigt effektivt ut, varnar experterna för att denna metod kan öka risken för farliga sjukdomar.

"Fästingar bär alla möjliga typer av sjukdomar", säger entomologen Dr Neeta Connally. 

"Dessa sjukdomar är redan injicerade i huden så snabbt fästingen biter sig fast och vi vill inte provocera fram en reaktion där fästingen sänder ännu fler bakterier in i bettet, och det är precis vad som händer när du dränker dem med pepparmyntsolja.

Det finns också flera källor som avskräcker oss från att använda typiska "botemedel" så som nagellack och liknande för att ta bort fästingen.

"Ditt mål är att ta bort fästingen så fort som möjligt - inte vänta på att den ska lossna", skriver Centers for Disease Control and Prevention.

Det korrekta sättet att ta bort fästingar är att använda en pincett. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt, vänd och dra ut den med stadigt tryck. Rengör därefter bettet och dina händer med desinfektionsmedel eller med tvål och vatten.

Se videon nedan och - DELA gärna denna artikel så inga fler blir vilseleda!

Annons