Annons

Därför ska du alltid ha 1 skål med lök bredvid sängen

Annons

Det finns fler hälsofördelar kopplade till frukt och grönsaker än vad vi någonsin vet. Bara genom att prata med familjemedlemmar och surfa på internet har jag samlat en mängd kunskaper om mat jag äter varje dag. Det är otroligt hur många saker i ditt kylskåp och skafferi har medicinska egenskaper.

En grönsak som vi tar ibland tar för givet är lök. Ja, vi använder det i många rätter, främst för att lägga till smak, men visste du att det också har ett antal hälsofördelar?

Lök innehåller svavelhaltiga föreningar som har visat sig vara effektiva för att minska risken för cancer och avgiftning av levern. Dessutom är lök, särskilt den röda sorten, rik på quercetin, en antioxidant som antas sänka kolesterol, förhindra blodproppar, bekämpa diabetes, astma och andra kroniska andningssvårigheter.

Sedan början av 1900-talet användes lök av européer för att hantera komplikationer som orsakas av pesten, och de som utövar ayurvedisk medicin har varit kända för att använda en grötomslaget för att bota förkylningar, hosta, ledsmärta och inflammation.

Metoden har använts sedan 1500-talet i österländsk medicin och beskrivs nu som en modern version av det ayurvediska grötomslaget.

Lök mot hosta

Så gör du:

1. Lägg en halv lök i en skål (du kan hacka den).

2. Häll över lite kokande vatten (hela löken ska inte täckas) och ställ på nattduksbordet eller under sängen.

3. Det kan lukta lite lök i rummet dagen efter men det är det värt. För hostan brukar vara borta när man vaknar, tipsar Helén Bjurberg på Härligt hemma.

Även om det finns många som säger att denna metod funkar, är vissa fortfarande skeptiska över hur effektivt det verkligen är. Till de människor säger jag: prova det ändå eftersom du inte har något att förlora, särskilt med tanke på hur billigt, enkelt och ofarligt det är.

Ska du ge denna lökmetod ett försök? Låt oss veta i kommentarsfältet!


Annons