Annons

Detta händer med barn som inte kan sova ensamma

Annons

Alla föräldrar som har barn har upplevt detta. Helt plötsligt kryper ditt barn upp i er säng mitt i natten. Visst är det mysigt, men ofta även jobbigt då ni alla får mindre plats och det kan bli extra varmt och trångt. Det är med andra ord ett beteende föräldrar vill att deras barn så småningom ska sluta upp med. Dock visar omfattande forskning att det då och då kan vara bra för barnen att sova i föräldrarnas säng.

Vad orsakar detta?


Låt oss ta en närmre titt på människans evolution. Småbarn och bebisar hade aldrig kunnat överleva förr i världen utan sina föräldrars beskydd. De hade till exempel varit enkla byten för vilda djur. Närkontakt under sömnen kan även stärka bandet mellan föräldrarna och barnet. Föräldrarna är ju de viktigaste människorna i barnens dittills så korta liv.

Barnets instinkt stämmer

Det är speciellt viktigt att de små får sova med föräldrarna under de allra tidigaste stadierna av deras liv. Av naturliga skäl är detta den bästa tiden att amma eftersom hormonet prolaktin, som står för produktionen av bröstmjölk, då produceras extra mycket av mammans kropp. Amning är också viktigt för barnets utveckling. Forskning visar att barn som ammats ofta har ett högre IQ än dem som inte har det.

Allt är okej - slappna av

Barn som sover bredvid sina föräldrar sover oftast bättre eftersom det är lättare för dem att somna. Denna känsla påverkar även dagen därpå eftersom ett utvilat barn inte klagar över trötthet kommande morgon. Barnen ser det även som en positiv upplevelse att sova i föräldrarnas säng.

Från tidiga åldrar kan deras tillit till föräldrarna stärkas. Om denna tillit finns kommer det bli enklare för barnen att så småningom på eget initiativ bestämma sig för att inte längre sova i samma säng som föräldrarna. Även om detta kanske händer snabbare än vissa vill så slipper du då oroa dig för att dina småttingar kommer störa din nattsömn under flera kommande år.

Ta en titt på alla positiva effekter detta har på ditt barns liv. Alla föräldrars prioritet bör vara sina barns utveckling. Man kan även se att sova tillsammans är rotat i vår evolution, och visst föredrar du ett utvilat barn på morgonen? Så låt ditt barn sova med dig, njut av deras värme och närhet. Barn växer upp så fort och innan du vet ordet av det är denna chans till närhet över.

Kommer du fortfarande bli irriterad nästa gång ditt lilla barn vill krypa upp i din säng? Du borde i alla fall inte bli det, och glöm inte dela denna artikel med dina vänner som har barn så att de också kan få ett nytt perspektiv på det hela!

Annons