Annons

Psykologen: Att lyssna på julmusik kan vara dåligt för din mentala hälsa

Annons

Nu i november är det dags. Gatorna pyntas med julbelysning och butiker börjar dra fram juldekorationer och spela julmusik. Men om du hör till den skara som blir irriterad och matt av att höra samma musik spelas om och om igen i butikerna så är det inget konstigt, det är nämligen dåligt för hälsan enligt vissa psykologer.

Det visar sig att jullåtar kan nämligen påverka vår mentala hälsa negativt. Linda Blair, som arbetar som psykolog, berättar att det kan ha en negativ effekt på hjärnan att lyssna på exempelvis ”Mer jul” och ”All I Want For Christmas” på repeat.

– Personer som jobbar i butik under julen måste ignorera musiken, för om de inte gör det förhindrar den verkligen en från att kunna fokusera på allting annat. Du använder helt enkelt all din energi på att försöka att inte höra vad du hör, säger Blair till Sky News.

Positivt för affärerna

Det kanske inte kommer som en överraskning för dig att höra julmusiken på upprepning är inte det bästa för ens koncentration - eller sundhet - men forskning visar att en bra balans mellan dofter och musik kan påverka shoppingmiljön positivt, vilket gör kunderna lyckligare.

Tidigare studier från 2005 visar nämligen att den perfekta balansen mellan dofter och musik kan få oss att tillbringa mer tid i affären än vad vi från början tänkt, skriver Independent.

Tycker du att butiker bör lugna ner sig med spelandet av julsånger? Dela gärna isåfall för att sprida budskapet.

Annons