Annons

Forskare: Människor som är glömska är faktiskt smartare

Annons

Att du glömmer dina nycklar på köksdisken eller lämnar din arbetsdator hemma kan få dig att känna dig dum, men en ny studie som publiceras i tidningen Neuron kommer att göra några oro. Forskarna fann i huvudsak att glömma saker är inte bara ett tecken på en normal och hälsosam hjärna, men det betyder också att din hjärna skapar utrymme för nyare, mer användbar information.

En studie av professorer vid University of Toronto fann att det var perfekt att ha något att göra med din intelligens. Att glömma enstaka detaljern kan faktiskt göra dig smartare.

"Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och istället fokuserar på de saker som kommer att hjälpa till att fatta beslut i den verkliga världen", säger University of Toronto-forskaren Blake Richards av deras resultat. "Om du försöker navigera i världen och din hjärna kontinuerligt tar upp motstridiga minnen, gör det svårare för dig att fatta ett välgrundat beslut."

Traditionellt sett ses den person som kommer ihåg de flesta saker att vara den smartaste, som t.ex multiplikationstabeller eller släktingar födelsedagar.

Studien visade emellertid att det var normalt att glömma enstaka detaljer. Att minnas den stora bilden, i motsats till små detaljer, är faktiskt bättre för din hjärna och din säkerhet, i det långa loppet, skriver CNN.

Våra hjärnor är faktiskt mycket smartare än vi tror. Våra hjärnor är så smarta att hippocampus (där minnen lagras) sorterar bort oviktiga detaljer.

Ur ett utvecklingsperspektiv tillåter detta "oss att anpassa sig till nya situationer genom att släppa ut föråldrad och potentiellt vilseledande information", förklarar de. Och ja, du kan glömma folks namn eller glömma din plånbok på din byrå. "Du vill inte glömma allt, och om du glömmer mycket mer än normalt, kan det vara oroande," konstaterar Richards. "Men om du är någon som glömmer enstaka detaljer, är det förmodligen ett tecken på att ditt minnessystem är helt friskt och gör exakt vad det ska göra."

Dela gärna artikeln så behöver inte dina vänner känna sig dumma när de glömmer något nästa gång!

Annons