Annons

Därför bör du aldrig någonsin slänga en avokadokärna i soporna igen

Annons

Brukar du slänga den stora stenen i mitten av avokadon? Gör inte det - den är full av nyttigheter som kan motverka en rad sjukdomar.

Det finns en lång rad fördelar med att äta upp den stora stenen i mitten skriver dagens.dk. Här är 5 anledningar till att aldrig kasta avokadokärnan:

Stärker immunförsvaret:

Den stora stenen gör ditt immunförsvar starkare så att du bättre kan hålla förkylningar och annat tråkigt borta. Dessutom hjälper kärnan till att bryta ner sjukdomar som redan brutit ut, enligt Healtyfoodhouse.

Motverkar cancer:

Kärnan innehåller flavonoider, ett mycket kraftfullt antioxidant som hämnar utvecklingen av cancer, enligt en studie i tidskriften Pharmaceutical Biology från 2013. Bland annat drog man slutsatsen att avokadostenen kan förstöra leukemiceller.

Bromsar åldrandet:

Antioxidanterna hjälper huden att hålla sig mjuk och fast och främjar återuppbyggnaden av kollagen, och motverkar uppkomsten av rynkor.

Bra för matsmältningen:

Avokadokärnan bjuder både virus och bakteriella sjukdomar på en hård match och kan motverka både diarré, infektioner och förstoppning.

Ger ett friskt hjärta:

Stenen är full av kostfiber som hjälper till att hålla kolestorolhalten nere vilket i sin tur är bra för hjärtat. Dessutom motverkar alla antioxidanter både hjärtinfarkt och stroke.

Att äta kärnan som den är fungerar däremot inte. Den måste först bakas i ugnen två timmar på 120°C innan den kan hackas i små bitar för att sedan mixas till ett fint pulver du han ha i din smoothie, yoghurt eller gröt.

Om du däremot inte har en mixer, funkar det att istället riva kärnan i den fina delen av ett rivjärn.

Här kan du se en detaljerad video om hur man kan dra nytta av sina avokadokärnor:

Annons