Annons

Studie visar: De som börjar julpynta tidigt är lyckligare

Annons

Vi är snabba att döma de som rusar till kartongerna med julpynt redan i slutet av november. Men en ny studie visar nämligen att dessa människor är lyckligare.

Det som gör att vi mår bättre av julpynt är, enligt psykoanalytikern Steve McKeown, är att pyntet väcker starka barndomskänslor från våra jular. Vi blir alltså som barn igen när vi julpyntar.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger McKeown till Unilad.


Fina minnen

Enligt psykoterapeuten Amy Morin är en stor anledning till att många pyntar tidigt att de vill återuppleva tidigare minnen. 

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen av julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat en närstående kan julen bli en påminnelse av de fina stunder man har haft ihop, och att julpynta tidigt kan få en att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

Vad tror du om detta?

Annons