Annons

20 saker du inte får glömma om du älskar någon som har ADHD/ADD

Annons

Det är fakta; en person med ADHD är svår att älska. Du vet aldrig vad du ska säga. Det är som att gå genom ett minfält. Du springer runt osäker vilket steg (eller ord) kommer att vara den som avger en explosion av känslor. Det är något du försöker undvika.

Människor som har ADHD/ADD lider. Livet är svårare för dem än den genomsnittliga personen. Allt är intensivt och förstorat. Deras briljanta sinnen är ständigt i redskap att skapa, designa, tänka och aldrig vila. Föreställ dig hur det skulle vara om din på hjärna gick på högvarv hela tiden och det aldrig tog slut?

ADD liknar till stor del ADHD fast med en stor skillnad – en person med ADD har inga problem att sitta still. När det gäller koncentration kan exempelvis personer med ADD inte koncentrera sig när de är känslomässiga eller när deras tankar distraheras. Men när de är intresserade av ett specifikt ämne, går de verkligen in för det att det är svårt att dra dem ur. Att starta ett projekt är en utmaning; men stoppa den är en ännu större utmaning.

Äkta kärlek är ovillkorlig men älskar du någon med ADD prövas detta verkligen. Oavsett om det är ditt barn, din pojkvän, flickvän, sambo, make/maka eller en sann vän. Ni behöver båda tänka annorlunda för att kunna hantera vardagen.

Genom att förstå vad en person med ADHD/ADD kan du bli mer förstående och det kan hjälpa dig in din relation.

Läs listan från Lifehack som visar vad som händer i huvudet för någon med ADHD/ADD.

1. De har en hjärna som går på högvarv.

ADD slutar aldrig. Det går aldrig att stänga av och säga stopp. Det är något man måste lära sig att hantera.

2. De lyssnar men allt går inte in.

En person med ADD kommer att titta på dig, höra dina ord, se dina läppar röras, men efter de första orden är deras hjärna redan på en annan resa. De kanske hör dig tala men deras tankar kan fortfarande vara ute i rymden. De kanske tänker på hur ditt hår rör sig eller på dina läppar.

3. De har svårt att klara hela uppgiften.

I stället för att hålla fokus på det som väntar dem är det för människor med ADD som att gå genom en labyrint. De börjar röra sig i en riktning, men ändrar riktningar för att finna vägen ut.

4. De blir lätt oroliga.

De är som djupa tänkare, de är känsliga för vad som händer omkring dem. Att vara i en bullrig restaurang kan låta som att stå längst fram på en hårdrockskonsert. En deppig nyhet kan låta som slutet på världen.

5. De kan inte koncentrera sig när de är känslomässiga.

Om det är något på gång som oroar dem eller gör dem upprörda så kan de inte tänka på någonting annat. Det gör att koncentration på arbete, konversation och sociala situationer blir nästan omöjligt.

6. De koncentrerar sig FÖR intensivt

När dörrarna till något öppnas dyker personen med ADD ner i det som en djuphavsdykare hoppar rakt ner i havet.

7. De har svårt att stoppa en uppgift när de är inne i den.

När de väl hoppat ner i det där havet så stannar de där. Länge. Även när syret börjar ta slut. De kommer inte upp förrän det är helt slut.

8. De kan inte styra sina känslor.

Känslorna för en person med ADD flyger vilt och kan inte bemästras. Det är som trassliga sladdar i deras hjärnor som gör tankar och känslor svårbearbetade. De behöver extra tid för att få igång sina system ordentligt.

9. De har verbala utbrott.

Deras intensiva känslor är så svåra att bemästra. De kommer impulsivt säga vad de tycker, och ofta säger de saker som de senare ångrar. Men det är nästan omöjligt för dem att ändra sina ord innan de säger dem.

10. De har social ångest

Människor med ADD är ofta obekväma i sociala situationer. De är rädda att de kommer att säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla sig i bakgrunden känns tryggare.

11. De är djupt intuitiva.

För personer med ADD är ytan något osynligt som de penetrerar. De ser bortom allt vanligt. Detta är den bästa aspekten av ADD. Det är ett inspirerande drag som skapar kreativa genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare har ofta ADD.

12. De tycker annorlunda.

Det är en annan fantastisk aspekt av ADD. De tycker ofta annorlunda eftersom deras abstrakta tankar ser lösningar på problem som vi vanliga människor inte kan se.

13. De är otåliga och rastlösa.

De blir lätt irriterade, vill att saker ska hända omedelbart. De leker ständigt med sina telefoner, tvinnar med håret eller så studsar deras ben upp och ner. En person med ADD behöver ständig rörelse. Det är faktiskt en lugnande aktivitet för dem.

14. De är fysiskt känsliga.

Pennor kan kännas tunga i handen. Fibrer i tyg som de flesta människor inte skulle känna kan klia. Sängar är ojämna. Livsmedel kan kännas konstiga. Prinsessan på ärten, hon hade säkert ADD.

15. De är oorganiserade.

Högar är deras favoritmetod för att organisera. När en uppgift är klar går papperet in i den högen tills den växer högt. Ända tills en person med ADD blir frustrerad och rensar upp. Människor med ADD måste vara försiktiga för att inte bli samlare. Det är svårt för en person med ADD att hålla saker i ordning eftersom hjärnan inte fungerar på ett ordnat sätt.

16. De behöver utrymme för att röra sig.

Människor med ADD tänker bättre när de är i rörelse. När de pratar i telefon eller har en konversation vill de gärna röra på sig. Det gör dem lugnare och att de tänker klarare.

17. De undviker uppgifter.

Att fatta beslut eller slutföra uppgifter i tid är en kamp. Inte för att de är lata eller oansvariga, utan för att deras hjärna är fulla av andra alternativ. Att välja en kan kännas problematiskt. Det är lätt att undvika att fatta beslut eftersom de tänker för mycket.

18. De kan inte komma ihåg enkla uppgifter.

Ett annat paradoxalt drag från ADD är minnet. Människor med ADD kan inte komma ihåg enkla saker. Som att plocka upp sina kläder, handla mjölk i affären, eller komma ihåg möten. Men å andra sidan: de kommer ihåg alla kommentarer, citat, och telefonnummer de hört under dagen. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Det är därför de har femton fönster öppna på skrivbordet.

19. De har många uppgifter på gång samtidigt.

På grund av en ständig aktivitet deras hjärna vill de gå vidare till nästa uppgift så även fast de inte stängt ner den förra. Ju mer som händer på en gång, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.

20. De är passionerade i allt de gör.

Känslor, tankar, ord och beröring är kraftfulla hos en person med ADD. Allting är förstorat. Det är en välsignelse när det kanaliseras på rätt sätt. När en person med ADD gör något gör de det med hela sin själ och hjärta. De ger allt de har. Denna kvalitet är det som gör en person med ADD så älskvärd.

Fotot är på Maroon 5-sångaren Adam Levine som gick ut med sin ADHD.

Dela gärna vidare så fler förstår detta!

Annons