Annons

Forskare: Att dricka vin med sina väninnor förlänger livet

Annons

Letar du efter den perfekta ursäkten att spendera mer tid med dina bästisar och dricka ett par glas vin? Då kan det vara dags att boka in en kväll i kalendern.

En ny studie vid Oxford University har funnit att ha vinkvällar med dina vänner minst två gånger i veckan är bra för ditt mentala välbefinnande och övergripande hälsa - det kan till och med förlänga livet.

Viktigt med socialt umgänge

Studien visade att socialt umgänge förebygger mental ohälsa men också fysisk hälsa. Personer som ofta umgicks med sina vänner var friskare och återhämtade sig från skador snabbare än ensamvargar, skriver New Idea Food.

– Två gånger i veckan är snittet över hur ofta man hinner umgås med sina vänner och är ett bra mått av umgänge, säger Dr. Robin Dunbar till Huffington Post.

Hanterar stress bättre

Studien visade att kvinnor som unnar sig några glas vin med vänner ibland har lättare att hantera stress.

Det beror på att kroppen utsöndrar ämnet oxytocin,  även känt som "kärlekshormon" - som produceras när vi spenderar tid med människor vi älskar. Oxytocin sänker även kroppens stressnivåer vilket gör att det blir dubbel glädje – både vänner och mindre stress!

– Det här är även applicerbart på män, även om det kan se annorlunda ut med umgänge. Där kanske man sportar tillsammans, säger Robin Dunbar till Huffington Post.


Vilken dröm – nu blir det till att spika en vinkväll omedelbart!

Tryck nu på DELA-knappen så att fler får den här livsviktiga informationen!

Annons