Annons

Forskarnas glädjebesked: Ät mycket ost - då lever du längre

Annons

Idag, den 27 maj, är det ostens dag – och vad passar då bättre än att påminna om att ost faktiskt kan hjälpa oss att leva längre.

Ät ost – och öka chansen till ett längre liv. Det är en av slutsatserna som forskare vid McMasters-universitetet i Hamilton i Kanada har dragit, enligt en studie.

Forskare vid McMasters-universitetet i Hamilton i Kanada har nämligen producerat en studie som visar att  tre portioner av mejeriprodukter om dagen kan minska risken för hjärtsjukdomar – och därmed förlänga en människas liv, rapporterar Hälsoliv.

Studien bestod av 136 384 personer från 21 olika länder, alla i åldrarna 35-70 år och granskade noggrant deras dieter under hela testtiden.

Studien inleddes med att testpersonerna fick anteckna sina matvanor och nio år senare återkopplade forskarna för att samla ihop information om resultatet.


Under dessa nio år hade 6 796 personer dött och 5 855 fått en hjärtattack eller andra hjärt- och kärlsjukdomar. 44% bland deltagare som åt mindre än en halv portion mejeriprodukter per dag hade dött , medan samma siffra för personer som äter drygt tre portioner per dag landade på 3,3 procent.

Resultatet visade därmed att en portion, motsvarande 244 gram av standardmjök eller yoghurt, alternativt 15 gram ost, eller en tesked smör, kan främja hälsan.

En intressant iakttagelse Hälsoliv gör är att detta strider mot svenska livsmedelsverket rekommendationer att undvika till exempel standardmjölk när det finns alternativ.

”Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter. Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett”.Jag som älskar ost tycker detta är superglada nyheter! Tryck på dela-knappen så dina vänner också får den här viktiga informationen!

Annons