Annons

Se vad som händer med din kropp när du dricker kaffe varje dag

Annons

Kaffe, det svarta guldet, behöver ingen närmare introduktion. Det smakar gott, piggar upp och värmer ända in i själen. För många är det svårt att börja dagen utan en god kopp kaffe. Men vet du vad som händer med din kropp när du dricker kaffe varje dag?

Det finns gott om forskning som pekar mot att kaffedrickare lever längre än övriga. Nedan har vi sammanställt en rad händelser i kroppen som sker när du dricker kaffe.

Kaffe gör dig smartare

Startar du dagen med kaffe och något sött?

Studier har nämligen visat att de kan förbättra inlärningen och hjälper hjärnan att hantera uppmärksamhet och arbetsminne.

Forskare vid universitetet i Barcelona har visat att hjärnan jobbar effektivare när vi får koffein och druvsocker.

Image result for drink coffee everyday

Risken för hjärtsjukdom minskar

Är du rädd om ditt hjärta ska du prova att dricka 3 kaffekoppar om dagen. Forskare har undersökt sambandet mellan hjärtrytmrubbningar och intaget av koffein.

Resultatet, som publicerades i JACC: Clinical Electrophysiology, visade en röd tråd mellan flera av de 228 000 människorna som ingått. Bland de som drack kaffe regelbundet så var risken för förmaksflimmer betydligt lägre än hos de som inte drack kaffe lika ofta.

Gör dig lyckligare

Visste du att du också kan bli lyckligare? Om du dricker mer än en kopp kaffe om dagen så minskar risken för att man ska drabbas av depression. Enligt denna studie är det antioxidanterna i kaffet som gör en lyckligare.

Minskad risken för diabetes

Kaffedrickare löper lägre risk att drabbas av diabetes typ 2. Den som dricker kaffe regelbundet har 50 procent mindre risk att drabbas, visar en studie.

Minskar risken för demens

Flera studier har visat att kaffe och koffein kan ha en skyddande effekt mot demens och Alzheimers sjukdom. En kopp kaffe om dagen håller alzheimer borta – men drick varken mer eller mindre, enligt italienska forskare. 

Dricker du för mycket fördubblas istället risken för mild kognitiv svikt enligt studien som publicerades i Journal of Alzheimer’s Disease.

Forskarna menar att kaffe inte förhindrar demens, men de bromsar den.

Related image

Du blir vänligare

Amerikanska forskare utförde ett experiment på ett antal personer. De fick en kaffe eller en kall dryck i handen innan de presenterades inför en okänd person.

Resultatet blev att de som fick varmt kaffe kände en större glädje över den nya bekantskapen.

Kaffe kan rädda din lever

Att dricka två extra koppar kaffe varje dag kan ge levern skydd mot de skador som kan uppstå på grund av en alkoholkonsumtion.

Det menar forskare på Southampton-universitetet i Storbritannien. Kaffe anses kunna skydda mot skrumplever, och minskar enligt studien risken för någon att drabbas med hela 44 procent.


Kan skydda mot cancer

Kroppen är hem till ett stort antal möjliga cancerceller. När dessa aktiveras får personen cancer i organet eller i området av kroppen där de reagerar.

Koffeinet i kaffe hjälper till att förebygga olika typer av cancer. Dessa inkluderar levercancer, hudcancer och några av de dödligaste formerna, såsom prostatacancer, enligt flera studier.

Skyddar mot Parkinsons

Parkinsons sjukdom är en kronisk och degenerativ sjukdom som inträffar både i det perifera och centrala nervsystemet. Även om de flesta fallen uppstår bland äldre kan folk i alla åldrar drabbas.

Tro det eller ej, men kaffe kan hjälpa till att förebygga det. Det beror dock även på den genetiska predispositionen hos personen som dricker det, menar forskare vid Linköpings universitet.

Image result for drink coffee everyday

Vilka fantastiska fördelar det finns för oss kaffeälskare! Dela gärna vidare till alla du känner som också borde veta det här.

Annons