Annons

Om du tror på vetenskap så är vänsterhänta verkligen häpnadsväckande - ta reda på varför!

Annons

Under årens lopp, har man sett på vänsterhänta med misstänksamhet. Enligt många var det en defekt, och en del trodde till och med att det var ett tecken på att en person var besatt av djävulen. Tyvärr, har historien lärt oss att skapa den typ av rädsla och hat. Så många var tvungna att använda höger hand. Samtidigt är de den största minoriteten i världen. Över 10% av befolkningen på jorden är vänsterhänta.

Under årens lopp har samhället lyckligtvis accept vänsterhänta. En färsk studie från Stephen Christmas från University of Toledo har visat att det är inget fel med att vara vänsterhänt, det leder inte till fysiska eller psykiska problem.

Fler och fler forskare är intresserade av detta ämne. Det visar sig till exempel att vänsterhänta blir bättre idrottare. En australiensisk studie visar att 25% av alla professionella basebollspelare är vänsterhänta. De förklarade detta genom det faktum att förbindelsen mellan den vänstra och högra hjärnhalvan är snabbare hos vänsterhänta. Snabbare överföring av information från en del till den andra gör vänsterhänta mer effektiva när de till exempel har att göra med flera olika typer av stimuli. Vid en snabb tolkning av en stor mängd information, i tät trafik eller sport. Andra förklarar detta genom det faktum att på grund av det faktum att de flesta av befolkningen är högerhänta, kan en vänsterhänt kasta eller skjuta bollen till motsatt sida och kan lätt överraska motståndaren. Det är därför de så ofta vinner i boxning, tennis eller häcklöpning. Omvänt - så verkar individuella idrotter inte vara deras starka sida.

Experter tror att vänsterhänta har det lättare att använda båda hjärnhalvorna . Dr Nick Cherubin från Australian National University, som leder undersökningen mäter höger- och vänsterhandens tid för överföring av information mellan de båda hjärnhalvorna och reaktionstiden. Därefter jämför han den hastighet med vilken deltagarna i experimentet markerade bokstäverna på rutorna till höger och vänster, som kräver samtidig användning av de två hjärnhalvorna. Vänsterhänta gjorde dessa tester bättre eftersom de bearbetar informationen snabbare. Medan det bästa var de som forskarna definierar som de mest vänsterhänta. Detta bekräftar vår misstanke om att vänsterhänta, har större effektivitet för hjärnan interaktion. 

Forskning visar att vänsterhänthet går hand i hand med konstnärliga talanger. Charles Chaplin, Michal Aniol, Leonardo da Vinci - många kända konstnärer var vänsterhänta.

Bland de musikaliskt begåvad de utgör de mer än hälften! 


De mest kända vänsterhänta är bla Albert Einstein, Bill Gates, Neil Armstrong, Barack Obama, Napoleon och Jerzy Pilch. Det är en ganska imponerande lista!

Annons