Annons

Forskare: Kvinnor bör åka på semester med sina vänner oftare – gör underverk för hälsan

Annons

Vi har mycket goda nyheter för alla kvinnor. Forskare bekräftar att kvinnor borde åka på semester med sina vänner. Även om det finns förmodligen många av er som redan hade en känsla av att detta är så har vi nu vetenskapliga bevis. Det visar sig att sådana semestrar har en utmärkt effekt på kvinnors mentala tillstånd.

Som framgår av tidningen Southern Living, som hänvisar till en studie från 2016, ju mer tid vi spenderar med väninnorna desto mer utsöndras oxytocin - ett hormon som också kallas kärlekshormonet. Oxytocin frigörs när personen känner sig bekväm i ett socialt sammanhang och känner sig trygg. Oxytocin medför också att vi blir mer empatiska mot andra människor och att vi får en ökad känsla av lycka.


Men det är inte allt! En oskyldig utflykt med väninnorna kan verka livslång! En metaanalys genomförd 2010 , där resultaten från 148 studier med totalt över 308 000 deltagare har analyserats, har visat att människor med starkare sociala band med andra människor lever längre.

I en annan analys från 250, med hänsyn till data från över 70 studier, fann forskarna att brist på sociala band är förknippade med samma hälsorisk som att röka 15 cigaretter om dagen. Psykologen William Chopik från Michigan State University noterade:

"Att ha några riktigt bra vänner har enorm inverkan på vår hälsotillstånd och självkänsla. Det är därför ett klokt beslut om du investerar din tid i vänskap, eftersom det medför att vi blir lyckligare". 

Tryck nu på dela-knappen så att fler får den här viktiga informationen!

Annons