Annons

Därför ska du ALLTID stänga toalettlocket innan du spolar

Annons

Alla har en "sak" som stör dem. Bära skor inomhus, lämna disk i diskbänken, sitta på sängen i smutsiga kläder... Att spola toaletten med locket öppet är något som stör mig bara när jag tänker på det. Och det verkliga problemet är att nästan *alla* gör det.

Det är nog ingen överraskning att toaletter är riktiga bakteriehärdar. Det finns knep för att undvika att dessa bakterier ska sprida sig till exempelvis tandborstar, handdukar och annat.

I ett enda gram avföring finns hundratusen miljoner bakterier, enligt Initial.

Bakterierna kan dessutom överleva i flera veckor tack vare den fuktiga miljön i toalettstolen

Du spolar i toaletten och tror att allt bli rent. Men vad som i själva verket händer är att din toalett nyser ut mikroskopiska droppar av avföring och urin. En miljon bakterier sprider toaletten ut. De flesta hamnar på golvet eller på toalettringen, medan några är så små att de blir hängande i luften i flera timmar. Bakterierna kan sprida sig så långt som sex meter från toaletten, enligt hygienföretaget Initial.

Det är ganska galet att så många människor inte stänger locket på toaletten innan spolning med tanke på denna vana har varit i diskussion sedan 1975 när bakterieexperten Dr. Charles Gerba gjorde den uppmärksam i en berömd studie publicerad i Applied Microbiology.

Varje gång du spolar i toaletten "nyser" toan ut ungefär en miljon bakterier.

De häftiga vattenrörelserna när vi spolar rör upp miljoner bakterier i luften. Kan du sedan gissa var bakterieregnet tar vägen? Golvet, handdukarna, handfatet, och har du lämnat tandborsten framme är den tyvärr inte heller något undantag.

Om du behöver mer incitament för att stänga locket, visade en 2012- studie som publicerades i Journal of Hospital Infection att när locket var uppe i stället för stängd var det 12 gånger så mycket diarrébakterier susar runt i luften.


Men den kanske viktigaste uppmaningen av dem alla är förstås denna:

– Det allra viktigaste är att tvätta händerna noga. Många har med handdesinfektion när de går ut för att skydda sig från förkylningar och kräksjuka, men det räcker inte. Handdesinfektion kan användas som ett komplement till handtvätten – men aldrig ersätta den, säger Björn Hellquist, kategoriansvarig på Initial, i ett pressmeddelande.

Dela den här informationen vidare, så att alla vet om hur de ska göra nästa gång de är på toaletten!

Annons