Annons

Visste du hur användbart Tigerbalsam kan vara? Här är 14 smarta användningsområden

Annons

De flesta av oss har någon gång använt eller stött på en burk med Tiger Balsam

Det läkemedlet som först såg dagens ljus i Singapore för över hundra år sedan. Även om namnet antyder, har tigrar aldrig använts i salvan, men det gör den inte mindre effektiv av den anledningen.

Den innehåller bland annat vaselin, avmentoliserad myntaolja, kajeputolja, racemisk kamfer, levomentol och kryddnejlikolja, enligt FASS.

Här kommer en lista på den magiska salvans fantastiska egenskaper:

1. Muskel och ledsmärtor

Tiger Balsams mest kända användningsområde. Eftersom salvan ökar blodcirkulationen kan den verka smärtstillande även vid smärtor i muskler och leder. Masseras in på det smärtande eller stela området 3-4 gånger dagligen, råder FASS.

2. Täppt näsa

Lider du dessutom av täppt näsa? Ett annat tips från kunder är att smörja in lite salva under näsan. Känn täppan släppa!

3. Mot magont

Brukar du få ont i magen eller lider av mensvärk? Eftersom att Tiger Balsam ökar blodcirkulationen och ger en känsla av värme kan det vara både skönt och lindrande att smörja det onda området.

4. Illamående

Fräsch lukt kan ibland hjälpa mot illamående, skriver Psychcentral. Bara att skruva upp locket och stoppa näsan i burken.

5. Ömmande fötter

Om du inte tar hand om dina fötter är det inte ovanligt att de snabbt är fulla av förhårdnader som värker. Ett enkelt sätt att slippa värken är att stryka på lite tigerbalsam. Mentolen hjälper blodcirkulationen och värkar smärtlindrande.

6. Kalla fötter

Har du varit ute en kall vinterdag och fryser om fötterna? Eftersom Tiger Balsam ökar blodcirkulationen kan det hjälpa även de som lider av kalla fötter, säger fotvårdsspecialisten Thomas Walton.


7. Mot svett

Svettas du mycket? Inga problem. Stryk lite Tiger Balsam under armarna, mentolen I salvan neutraliserar lukten och du behöver inte vara rädd för att lukta illa längre.

8. Illaluktande kläder eller skor

Tack vare den starka doften många vittnar om skulle man kunna liva upp en ofräsch eller illaluktande garderob. Öppna locket och ställ in i botten på garderoben.

9. Lindar kliande bett

Har du blivit biten av en mygga? Inga problem, stryk lite Tiger Balsam på bettet så slipper du klådan. Se helst till att inte klia så mycket innan, då kan det svida till ordentligt när salvan stryks på.


10. Huvudvärk 

2008 godkände läkemedelsverket Tiger Balsam som ett läkemedel för lindring av spänningshuvudvärk. Salvan ingnides på tinningarna eller pannan med cirklande rörelser. Upprepa vid behov efter 30 minuter och 1 timme. Används högst 4 gånger per dag.


11. Skräm iväg skadedjur

Om du har problem med skadedjur hemma som gärna äter på dina trämöbler kan du skydda dem genom att stryka lite Tiger Balsam på trät, det skrämmer bort djuren med sin starka doft.

12. Tar bort färgfläckar

Har du målat och fått färgfläckar på händerna som inte vill ge med sig? Stryk lite Tiger Balsam på fläckarna och gnugga sedan bort med en trasa.

13. Halsont

Ett annat vanligt förkylningssymtom är halsont, och enligt Läkemedelsverket kan det lindras om du smörjer in salvan på halsen.

14. Lindrar värkande leder

En skandinavisk studie som gjordes 2007 visar att blodflödet ökar där du applicerat krämen.

Har du jobbat hårt en hel dag och kommit hem med värkande leder? Massera in lite Tiger Balsam på de drabbade områdena så ska du se att värken snart ger med sig.

Har du fler användningsområden för Tiger Balsam, eller har du någon annan hemkur för att lindra dessa åkommor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons