Annons

Ny forskning: Ju mer du kramar barnen, desto bättre utvecklas deras hjärnor

Annons

En kram betyda mycket. Väldigt mycket.

Kramar får både dig och den du omfamnar att må bättre, såväl fysiskt som psykiskt. Därför bör du kramas dagligen, helst flera gånger om dagen.

Faktum är faktiskt att en kram är bra för hälsan. Det visar ny forskning från Nationwide Children’s Hospital, Ohio, USA.

Undersökningen visar att ju mer man kramar sitt barn, desto bättre utvecklas deras hjärnor.

Forskaren Dr. Nathalie Maitre berättar i en intervju med Science Daily om hur undersökningen har gått till väga och hur enkel beröring och värme från en annan gör att ett nyfött barn hjärna utvecklas betydligt bättre.


I studien deltog 125 nyfödda barn, där det var både för tidigt födda och barn som inte blivit för tidigt födda.

Av resultatet kunde man bland annat konstatera att för tidigt födda barn svarade sämre på beröring än andra barn, men att samtliga barn som har fått kontinuerlig värme och närhet hade en starkare och tydligare hjärnrespons än de som inte fått lika kontinuerlig beröring.

– Att säkerställa så för tidigt födda barn får positiv och stödjande beröring, som hud-mot-hud-beröring, av sina föräldrar är väsentligt för att deras hjärnor ska kunna svara på mild beröring på samma sätt som de bebisar som upplevt en hel graviditet inuti mammas mage, säger Nathalie Maitre till Science Daily.

Glöm inte att dela vidare detta forskningsresultat för att visa alla där ute hur viktigt det är att vi är kärleksfulla mot våra barn!

Annons