Annons

10 insektsbett alla borde lära sig känna igen

Annons

Väldigt få människor lyckas undvika att bli bitna av insekter. Denna fråga blir ännu mer pressande på sommaren. Ibland är det ganska svårt att identifiera vad som biter en. Betten kan skada, klia eller svälla upp. Det finns många olika insekter som kan överföra sjukdomar, så det är väldigt viktigt att korrekt identifiera vad som bitit dig och vilken behandling du ska ha. Hemsidan Bright Side skapade en liten guide som hjälper dig att identifiera vilken insekt som gett sig på dig.

Bålgeting

Om du blir stucken av en bålgeting blir området ofta rött och väldigt svullet. Även blåsor kan uppstå och att kyla ner området ger en lättnad. I några fall kan bålgetingens stick utlösa en allergisk reaktion, startad av ett överaktivt immunsystem. Om den stuckne känns kall och om läpparna blir blåa och personen får svårt att andas, kontakta en läkare.

Bi


Du måste ta bort gadden som fortfarande kan vara i den angripna platsen. Huden blir oftast röd och svullen. En person kan känna smärta som strålar ut från området, en svår klåda kan framstå lite senare. Om du inte är allergisk är det här där dina problem slutar. Men om en person är allergisk mot bitgift kan han eller hon få andningssvårigheter, vilket är ett allvarligt problem.

Geting

Symtomen på en getingstick är som de efter ett bistick. Området blir rött och svullet, offret känner smärta och en klåda kan komma senare. Det kan till och med ge blödning på huden. En geting kan sticka flera gånger. Precis som med en "biattack" är det väldigt viktigt att veta om du är allergisk eftersom det kan finnas en anafylaktisk chock.

Mygga

Myggbett ser ut som svullna röda fläckar, ungefär i ett bärs storlek. Oftast förekommer de i öppna delar av kroppen. Myggor biter där huden är mycket tunn och det är lätt att komma till blodkärlen. När de biter sprutar de sitt saliv i såret. Salivet innehåller antikoagulantia som gör blodet tunnare. De gör att huden blir röd, kliar och svullnar.

Fästing

Kroppens reaktion på ett fästingbett är en röd fläck. Insekten kan vara i offret under en lång tid, växa större och dricka blod. Det värsta är att fläckar kan infektera personer med encefalit, borrelios och många andra sjukdomar. Om du tar bort insekten från din kropp men den röda fläcken inte går bort och fortsätter växa, måste du söka vård så fort som möjligt.

Loppa

Loppbett kan lätt misstas för allergiutslag eller myggbett eftersom märkena också ser röda och svullna ut. Men till skillnad från myggor är dessa insektsbett mycket smärtsamma och kliar mycket mer. Loppor brukar attackera benen på sovande personer. En insekt kan bita flera gånger, så avståndet mellan de röda fläckarna är vanligtvis från 1 till 2 cm. Lopporna kan sprida olika sjukdomar.

Myror


De flesta myror utgör ingen fara för människor. Men den röda eldmyran kan dock orsaka mycket problem. Den är ökänd för sitt smärtsamma bett som kan leda till ärr. Myrans gift innehåller toxiner så offret kan få en allergisk reaktion eller en anafylaktisk chock. En vanligt myrbett är mindre farligt. Det liknar ett vanligt myggbett. En rosa fläck syns i det bitna området som kliar under en tid.

Broms


En broms ser ut som en stor fet fluga. Till skillnad från flugor biter den blodsugande bromsen mycket hårdare och dricker blod. Bromsbett kan i ovanliga fall orsaka blodförgiftning och ett bett kan innehålla bakterier som ger infektioner. 

Löss


Om du upptäcker små röda prickar som ser ut som myggbett på de platser där håret växer - på ditt huvud, nacken och bakom öronen - betyder det att du har blivit biten av huvudlöss. Klåda är det vanligaste symtom när man har blivit drabbad av huvudlöss.

Vägglöss


Vid första anblicken ser vägglöss eller "bed bugs" ut som loppor eller myggbett eller en allergisk reaktion. Huden blir röd, svullen och börjar klia. Det finns dock ett sätt att känna igen deras "arbete". Betten ligger väldigt nära varandra och ser ut som små vägar på huden. Vägglöss bett är mer smärtsamma än myggbett. De många vägarna kan märkas på morgonen eftersom vägglöss är mest effektiva på natten. För att bli av med vägglös måste man kontakta professionell saneringsfirma.

Glöm därför inte att dela denna artikeln med dina nära och kära!

Annons