Annons

Experten varnar för nya populära ungdomsdrycken: ''Det är oroväckande''

Annons

Energidrycken Nocco, som säljs i många olika smaker, har på kort tid blivit väldigt populär - men nu går en expert ut med en varning för den populära drycken.

– Det är oroväckande att det är hos barn och unga där försäljningen ökar mest, säger Therese F Mathisen, doktor i idrottsvetenskap, till norska TV2

Experterna menar även att dryckerna, som Nocco, innehåller höga mängder koffein. Faktiskt dubbelt så mycket koffein som till exempel en bruk Red Bull – det innebär hela 180 milligram.

Varnar för ungdomsdrycken

– Om man redan har ett högt koffeinintag från kaffe, och man dricker energidryck en eller flera gånger om dagen, då kan det ha skadliga effekter. Kanske bör man vara mer uppmärksamhet på att energidrycker inte är något man ska använda för mycket av, säger personliga tränaren Martin Norum, till TV2.

Varnar för energidryckerna

– Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga. Då är det också oroväckande att se att det är hos barn och unga som försäljningen ökar mest, säger Therese F Mathisen till TV2.

Nocco besvarar kritiken i ett mejl till TV2:

”Våra produkter följer EU-reglerna för mat, samt riktlinjerna från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet). Det finns vetenskapliga studier som visar att BCAA har en stimulerande effekt på musklerna. Påståenden om att det kan vara farligt att dricka på grund av koffeinmängden är kraftigt överdrivna, då EFSA har bedömt det tryggt att inta upp till 200 milligram koffein i en dos. Mängden vitaminer i produkten är små, och det finns ingen risk även om man använder rena kosttillskott med extra vitaminer”

Utöver koffein innehåller Nocco också vitaminer och BCAA, en förkortning av "branched-chain amino acid" (förgrenade aminosyror). Detta ska hjälpa till att bygga muskler, vilket har gjort drycken populär även hos de som tränar mycket. 

– BCAA är en förkortning av branched-chain amino acid (förgrenade aminosyror). Dessa bygger upp protein, som väldigt många bryr sig om eftersom det ger bättre muskeltillväxt, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen till TV2.

Studier har visat att just BCAA hjälper till vid muskelbyggande, men annan forskning har visat att det faktiskt inte har någon direkt effekt, skriver TV2.

Vad tycker du om energidrycker? Skriv vad du tycker och dela gärna vidare!

Annons