Annons

Detta händer i kroppen om du äter 3 rönnbär om dagen

Annons

Den svenska hösten är runt hörnet, och det betyder att rönnbärsträden pryds med vackra röda bär som faktiskt är otroligt bra för våra kroppar.

De flesta svenskar kan minnas dessa bär som sura, men de är faktiskt fyllda med hälsosamma vitaminer som våra kroppar kan använda, till exempel om du äter tre bär om dagen så fyller dig med alla dina behov för vitamin C och dessa nya siffror överraskade faktiskt riktigt många svenskar.

Vi har samlat 5 goda skäl till varför du bör äta dessa rönnbär i höst:

1. Hjälper och stärker immunförsvaret.

Våra vackra rönnbär har så många naturliga vitaminer som stärker kroppens immunförsvar, vi svenskar är så målmedvetna för närvarande om hälsosam kost och motion. Förr i tiden använde man det som medicin mot bland annat skörbjugg, njursjukdomar, njursten och gikt.

Vi vågar inte skriva om dessa bär verkligen hjälper dig mot njursten, men flera forskare har påstått att dessa rönnbär kan förebygga och behandla urinvägsinfektioner och motverka förkylning. Det finns även andra bär med liknande egenskaper. De är lingon och tranbär.

I själva verket så behöver du inte äta många bär för i dig nyttigheterna. Det visar sig att du bara behöver äta tre bär varje dag för att få i dig hela dagsbehovet av C-vitamin.

2. Kan lindra smärta.

Rönnbär innehåller förutom C-vitamin också en hel del antioxidanter som karoten och järn som är viktiga för våra kroppar, så det är faktiskt oerhört hälsosamt att äta dessa bär när du har chansen. Och så sägs det lindra smärta.

3. Det smakar gott.

Rönnbär har en lätt syrlig smak, men med rönnbär kan du göra det bästa juice och saften eller sylt, vissa använder faktiskt rönn i sin deg vid bakning för familjen, det går också bra att ha dem i din müsli för att ge en extra läcker smak.

4. Bra för magen.

Om du till exempel har en trög mage, kan dessa rönnbär faktiskt hjälpa dig mycket, dessa små bär innehåller nämligen sockerarten sorbitol som gör dem milt laxerande. Ät några rönnbär och ta en promenad så kanske magen kommer igång igen!

5. Du behöver inga konserveringsmedel till dessa rönnbär.

Rönnbär är så hälsosamma, och de är rika på bensoesyra, så att du faktiskt inte behöver lägga till några konserveringsmedel när du till exempel ska göra sylt, gelé eller marmelad.

Vikktig info: Rönnbär är nyttigt, men som mycket annat ska dessa bär ätas med måtta hela tiden. Tre rönnbär om dagen är tillräckligt för att täcka dina dagliga behov

Rönnbär kan plockas nu och frysas så att du kan äta dem resten av året.

Dela gärna den här artikeln på Facebook. Tillsammans kan vi sprida ordet så att fler ska må bättre.

Annons