Annons

Norska läkare och experter: Därför ska du genast sluta använda vanliga strumporna

Annons

Det har faktiskt blivit en trend bland unga och gamla - här pratar vi om strumpor som slutar precis där fotleden börjar.

Men även om det är mars månad och sommaren närmar sig med snabba steg har norska läkare och experter gått ut med en varning! Men vintern är en årstid då de bör stanna i strumplådan och absolut inte bäras.Eftersom strumporna är en av anledningarna till att fler och fler människor blir sjuka.

De populära ankelsockorna är menade att användas i skor med låga skaft. Men dess popularitet är så hög att de används frekvent även under hösten och vintern bland ungdomar i de nordiska länderna. Detta vill norska experter avråda från, då de menar att risken för att bli sjuk är hög.

– Områden som anklar, som inte får skydd av skor eller kläder, är extremt utsatt för värmeförluster, säger Mariann Sandsund, forskningsledare på institutet SINTEF, till Aftenposten.


En läkare som heter Kari Sollien har berättat för KK att fler och fler unga människor bär speciellt dessa fotledssockor, eftersom de är smartare än de "gamla" strumporna som är längre och tjockare.

– En förkylning kan lättare bryta ut om du fryser. Det krävs dock att du redan är smittad med förkylningsviruset. Det är långt ifrån farligt att gå omkring med kalla fötter men det kan utlösa latenta infektioner, säger allmänläkaren Kari Sollien till KK.

Dela gärna för att uppmärksamma andra så inte influensan sprids ytterligare.

Annons