Annons

Doktor Mikael slår fast: Därför borde du äta ägg varje dag

Annons

Ägg är ett av de mest näringstäta livsmedel vi känner till, och är ett riktigt litet krutpaket av nyttigheter. Innanför skalet trängs både proteiner, vitaminer och mineraler.

Nu slår den folkkära Doktor Mikael från TV4 ett slag för att fler borde äta just ägg – för att undvika järnbrist.

– Ägg är väldigt fina grejer, säger han.

Många drabbas av järnbrist

– Det är ett ganska vanligt tillstånd som leder till blodbrist. Då får man i sig dåliga röda blodkroppar. Järnet får man i sig via kosten, man tar upp det via tarmen till blodet, och sedan från blodet till benmärgen där blodkroppar görs. Det är något som vi måste ha!, säger Mikael Sandström.

Kroppen behöver järn, annars kan man drabbas av flera symptom som trötthet, känna dig svag i kroppen, andfådd, ökad hjärtfrekvens, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.


Trött och hängig? Kolla upp det!

Mens är en vanlig orsak. Några andra exempel på bakomliggande orsaker till järnbrist är dålig kosthållning, hård träning, inflammatoriska sjukdomar och blödningar från mage och tarm.

– Det är också vanligare att kvinnor drabbas av järnbrist, delvis på grund av menstruation, säger tv-doktorn och fortsätter

– Om man är trött och hängig så ska man göra en koll, det tycker jag.

Det går att äta för att förebygga järnbrist men det är ofta svårt att äta sig ifrån en järnbrist. Doktor Mikael har en lista på olika sorters mat han rekommenderar.

  • Mer fisk, kött och ägg.
  • Fullkornsprodukter
  • Spenat
  • Bananer
  • Tomater
  • Paprika

Men tv-doktorn slår gärna ett extra slag för att äta ägg.

– Ägg är väldigt bra. Jag gillar ägg i alla dess former, det är mycket protein, mycket vitaminer. Ägg, det är fina grejer det, säger han.

Om du lider av järnbrist bör du dra ner på vin, kaffe och te, inklusive gröna och röda teer.

– Jag dricker kanske 2-3 liter kaffe om dagen. Men kaffe gör att man tar upp järn sämre, man tar inte upp lika mycket ur maten, säger Mikael Sandström i Nyhetsmorgon.

Se klippet här:

Annons