Annons

Forskare slår fast: Ät inte för många ägg – farligare än vad man tidigare trott

Annons

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen. Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier.Enligt en ny studie från Northwestern University Feinberg School of Medicine, som Aftonbladet uppmärksammat, kan ägg vara farligare än vad man hittills trott.

Ägg, och då framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol – en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt, andra kärlrelaterade sjukdomar och förtida död.

Omfattande studie

Det nya är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine nu hävdar att det kan finns skäl att hålla nere på äggkonsumtionen trots allt. Det har de i alla fall resultat från en aktuell studie som kraftigt indikerar.

I studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar och deltagarna följdes i upp till 31 år.

Kan öka risken för hjärtsjukdomar

”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger en av forskarna bakom studien, Norrina Allen, i ett pressmeddelande.

Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.

Men det här kan vara bra att ha koll på. Dela artikeln så att dina vänner få ta del av denna information!

Annons