Annons

Låta bebisen gråta? Så här ändrar det bebisens hjärna enligt experter

Annons

Det största bråket jag någonsin haft med min mamma var när hon hävdade att jag skulle skämma bort mitt barn genom att trösta honom när han grät. Min mamma, som möjligen liknar dina föräldrar, trodde att bebisen genom att gråta utan att få hjälp skulle lära sig hur man klarar sig. Men skadar detta barnet psykologiskt? Om det här är en fråga du eller folk i din närhet ställt, kommer du bli glad att få reda på att flera experter svarat på denna fråga. 


"Forskning har visat att det har negativa effekter på föräldrar och barn att låta barnen gråta" säger barn- och familjeterapeuten Shanna Donhauser till Romper. "Vissa barn har högre nivåer av kortisol, stresshormonet, dagar efter de blivit utsatta för att gråta i timmar", säger Donhauser. Ännu mer intressant, som Donhauser påpekar, är att något så enkelt som att stänga dörren till ett upprört spädbarn kan utlösa samma stressreaktion.

Det finns emellertid en studie, som förespråkare av metoden tenderar att använda som motivering. Forskning som publicerades av American Academy of Pediatrics noterade att "Att lämna barnet till att gråta överför inga negativa stressresponser eller långsiktiga effekter på barnets känslor och beteende eller hur fäst barnet blir vid föräldern." Men det är bra att komma ihåg att detta bara är en studie, och att varje barn har unika behov. En sak som nästan alla instämmer i är dock att "metoden ska inte användas för ett barn som har upplevt trauma, försummelse eller en ny stor livsförändring" berättar socialarbetaren och sömn coachen Ancy Lewis. Ett barn som redan har problem med att ha blivit övergiven kan få ytterligare problem genom att bli lämnad att gråta. 


För att ytterligare visa den problematiska karaktären av denna metod, säger psykoterapeuten Dr. Kent Hoffman, "i hjärtat av en hälsosam känslomässig utveckling är regleringen av känslor." Kom ihåg att det som vuxen är det lätt att identifiera och bearbeta det du känner, men att barn inte har den färdigheten ännu. Det primära psykologiska problemet med att lämna barn gråtande är att "barn kan tyckas ha löst problemet att komma över deras nöd eftersom de äntligen somnar." Men allt är inte som det verkar. "Vad de faktiskt har lärt sig är att vara tyst samtidigt som de känner sig ensamma med överväldigande känslor - det bildar osäkerhet." Även om människor fortfarande har varierande perspektiv på hur metoden påverkar bebisen, är dessa experter överens om att risken för känslomässig skada inte är värt det. I slutändan kommer du som förälder att fatta beslutet, men det är bättre att göra ett informerat beslut.

DELA till dina vänner och familj så att de lär sig hur man bättre tar hand om en bebis.


Annons