Annons

Detta är varför du alltid bör sova naken – även när det är kallt

Annons

Att få tillräckligt med sömn är viktigt. Om vi sover för lite, kan vi få hälsoproblem som diabetes, hjärtproblem och till och med ännu värre saker. Men det är inte bara längden på sömnen som är avgörande – det är kvaliteten också.

För att säkerställa en god natts sömn, finns det många som väljer att sova nakna – eftersom det känns bäst. Förutom att det känns bra, finns det faktiskt många hälsofördelar med att sova naken.

1. Kroppstemperaturen är reglerad

När du sover, sänkt kroppstemperaturen automatiskt. Ett varm pyjamas kan störa kroppens egna sätt att reglera temperaturen. Detta kan leda till att du sover mer rastlös, och du kan inte känna dig utvilad nästa dag. Sover du naken kropp kan kroppen reglera det själv.

2. Sömnhormonerna

En balanserad melatoninnivå är viktig för en god sömn. Sömnhormonet regleras bäst om du sover naken. Förutom rumstemperaturen spelar ljusnivån en stor roll – rummet ska vara mörkt, och temperaturen under 21 grader.


3. Stresshormonerna regleras

Kortilsol är ett stresshormon, och om du har det för varmt när du sover, ökar produktionen av kortisol. Höga kortisolnivåer kan leda till att du bland annat är mer nervös och lätt irriterad.

4. Förbättrad blodcirkulation

Om du sover naken, kommer ditt blod lätt kunna cirkulera fritt. Detta kommer att leda till att du känner dig bekväm med, och sover bättre. Speciellt för dem som har svårt att somna, är det rekommenderat att sova naken.

5. Det stärker förhållandet

När en människa får närhet utsöndrar kroppen det sexuella hormonet Oxytocin, som skapar positiva känslor. Ju mindre kläder desto mer känner man av detta. Därför är det en god idé att sova naken med sin partner om man vill stärka banden.


6. Din hy föryngras

En sval och sovande kropp stimulerar produktionen av melatonin och tillväxthormoner – som båda bidrar till en slät och fräsch hy. Dessutom ökar produktionen av kollagen, ett fiberprotein som stärker blodkärlen och ger huden bättre elasticitet.

7. Du slipper infektion i underlivet

Eftersom underlivet är varmt och fuktigt är det en optimal miljö för bakterier att frodas i. Klär du däremot av dig luftas området och balansen ökar. Samma sak gäller för män – här är det pungen som mår bäst av att luftas, för att stimulera produktionen av spermier.

Om du sover med kläder på borde du försöka utan! Dela gärna detta tips med andra.

Annons