Annons

10 bilder som bevisar att depression inte har något ansikte

Annons

Var femte person i Sverige har fått diagnosen depression någon gång i livet, visar de senaste siffrorna från den nationella folkhälsoenkäten. Varje dag väljer tyvärr tre människor i Sverige att ta sina liv. Det är en sjukdom som är väldigt svår att upptäcka.

På hemsidan Boredbanda.com fick personer skriva sina historier om depression. 

Det här är viktigt:

”Du ser inte deprimerad ut” Jag kommer fortfarande ihåg orden som kom från läkarens mun, efter jag hade berättat att jag hade självmordstankar. Jag kommer ihåg hur förvirrad och dum jag kände mig. De orden kostade mig nästan livet. På båda de här bilderna plågas jag av självmordstankar. Vi måste sluta döma hur en människa borde se ut om hon mår dåligt”

Chester Bennington, sångaren i rockbandet Linkin Park, valde att ta sitt liv i juli i år. På bilden såg han lycklig ut.

Det här var 4 dagar innan min man tog sitt liv. Självmordstankarna fanns där, men det går inte att se” skriver hustrun Talinda Bennington.

”Det här är min dotter. Bilden är tagen natten innan hon hamnade på sjukhus efter att hon skadade sig själv. Tack och lov lever hon idag och lär sig att leva med sin sjukdom. Hon var bara 8 år när bilden togs.”

”Den här bilden tog jag bara 7 timmar innan jag försökte att ta mitt liv, för den tredje gången. Jag tog bilden på morgonen, vi gick på en promenad, åt mat och skrattade och hade en bra dag. På kvällen tog jag en överdos och hamnade på sjukhus i en vecka. Vi måste lära oss att tecken på tankar om självmord, inte alltid är de vi tror.”

Agnieszka Ostrowska förstår inte varför hennes pojkvän tog sitt liv. Ingen i familjen anade att han mådde dåligt. 

”Det här är min pojkvän bara två veckor innan han hängde sig. Vi kommer aldrig att förstå varför”

Tasha Bernsteins son blev bara 17 år gammal.

”Det här är min son, precis innan han gick till sin dator och tog reda på hur man ska göra för att hänga sig. Två dagar senare gjorde han också det. Gavin 2000-2017.”

Zoe skriver om sin depression:

”Så här ser depression ut. Jag försökte att hänga mig själv uppe på vinden, men en planka gick sönder och min familj kunde rädda mig. Varje dag kämpar jag emot de mörka tankarna. Jag har en man jag älskar och en underbar familj, men jag kan inte förklara varför jag mår som jag gör. Jag tar en dag i taget och försöker hitta något som ger mig hopp om imorgon”

Man kan vara deprimerad trots att man har ett barn berättar mamman Brittany - något som är svårt att se på bilden.

”Ja, det är möjligt att vara deprimerad trots att man har ett barn. Jag får ofta höra att jag inte har någon anledningen över att må dåligt då jag har en dotter, men det får mig bara att må sämre. Depressionen hindrar mig från att vara den jag vill vara.”

Depression har många ansikten som inte alltid känns igen så enkelt.

”Depression har inget speciellt utseende. Jag kan ha den bästa dagen i världen, men fortfarande må dåligt. En del dagar, när jag ser ut att må bra, så lider jag egentligen som mest. Depression har inget speciellt ”ansikte”, vi måste bryta det stigmat.”

Känner du dig nedstämd kan du alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Om du är orolig för en deprimerad person som inte själv vill söka hjälp kan du ringa vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning eller kontakta sjukvårdsrådgivningen för att diskutera situationen.

Dela gärna vidare för att sprida kunskap om denna sjukdom!

Annons