Annons

Studie visar: Öl, choklad och vin kan förlänga livet

Annons

Det är irriterande att öppna en öl unna dig själv med ett glas vin i slutet av en lång hård dag kommer ofta med skuld. Samma sak gäller också choklad, som ofta demoniseras som något vi inte borde äta.

Men vi har några bra nyheter! Och det beror på att en ny studie har föreslagit att vi alla kan njuta av öl, vin och choklad och fortfarande leva ett långt och hälsosamt liv. 

Forskningen - ledd av professor Joanna Kaluza, från Warszawas universitet - fann att personer som åtnjöt dessa saker (tillsammans med en kost av frukt och grönt) var en femtedel mindre benägna att dö för tidigt än de som åt rött kött, drack läsk och konsumerade bearbetade livsmedel.

Tydligen är detta allt på grund av en magisk sak som kallas antioxidanter.

Joanna sade: "Det är känt att frukter, grönsaker, te, kaffe, rött vin, öl och choklad är rika på antioxidanter."

De har under 16 års tid följt 70 000 personer och jämfört deras livslängd.

Den första gruppen som åt antiinflammatorisk kost, så som frukt, kaffe, choklad, nötter, te, rödvin eller öl visade sig löpa 18 procents mindre risk att dö i förtid, än de som inte gjorde det och 13 procent mindre risk att dö av cancer. Även de som rökte drog fördelar av den antiinflammatoriska kosten, med minskad risk för tidig död.

Gruppen som åt antiinflammatorisk kost löpte 20 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och 13 procents mindre risk att dö av cancer.

Study Finds That People Who Enjoy Beer, Wine And Chocolate Live Longer

En brittisk hälsoexpert berättar för The Independent att inflammationer ligger bakom de flesta kroniska livsstilsrelaterade sjukdomar.

”Det finns en massa mat som minskar inflammationer, bland annat mörk choklad, som är en rik källa till magnesium, zink och andra viktiga mineraler, och rödvin – en källa till växtpolyfenolen resveratrol,” säger Fran McElwaine, chef vid hälsocoachernas riksorganisation i Storbritannien, till den brittiska tidningen The Independent.

Kosten utgör dock bara en komponent i en människas komplexa livvstil poängterar dietisten Rhiannon Lambert.

”Det är viktigt att komma ihåg att en studie aldrig kan representera alla och deras unika livsstilar. Sömn, aktivitetsnivå, gener och arbete är bara några faktorer som kan påverka din hälsa. Kosten är klart en viktig komponent för hälsa och livslängd, men att fokusera på maten som bra eller dålig hjälper inte,” säger hon till The Independent.

Annons