Annons

Forskare: Vin är bättre för din hjärna än musik och matematik

Annons

Vin skärper hjärnan och sätter fart på en rad viktiga aktiviter i hjärnan än musik eller matematiska problem, visar en ny studie.


Ett glas rött vin till biffen eller ett glas iskallt vitt vin medan du sitter och njuter av de sista solstrålarna efter jobbet.

Vin är bra för kroppen med måtta, där forskare har funnit att dropparna från de pressade druvorna stärker både humör och sexlust, men vin är faktiskt övergripande hälsosamt för dig, visar en ny studie.

Det är en forskargrupp från den medicinska avdelningen vid American University of Yale, som fann kopplingen mellan vin och hjärnfunktioner, skriver Independent.

När vi dricker vin tränas bland annat minne och mönsterigenkänning och fler delar av hjärnan aktiveras än när människor försöker lösa matematiska problem eller lyssna på musik.

Yale-professorn Gordon Shepherd menar att vinprovning aktiverar hjärnan eftersom smaker är "djupt beroende av våra egna minnen, känslor jämfört med andra som dricker samma vin". Det är hjärnan som skapar det som vi uppfattar som en smak.

Alltså finns ingen färdig smak i vinet, utan den uppstår först i hjärnan hos konsumenten. Ålder, kön, salivens genuppsättning och eventuell depression kan påverka hur vi uppfattar vinsmaken, skriver Gordon Shepherd i boken "Neuroenology".

Men tro inte att du kan klunka en hel flaska på dagen och på sätt stärka din hjärna. Det är smakprocessen som stärker hjärnan.  

Det är SMÅ, täta klunkar som gäller, skriver New York Post. Vid för stora klunkar mättas systemet – och att spotta ut vinet hindrar full smakupplevelse.

Annons