Annons

Ny forskning: Därför bör barnbarn och mor- och farföräldrar spendera mer tid tillsammans

Annons

Som barn lär man sig snabbt att det är enkelt att få sin vilja igenom då man är tillsammans med sina far och morföräldrar. Som förälder tycker man det är otroligt skönt att våra föräldrar ställer upp som barnvakt. Speciellt då barnen ber på sina knän om att få dra till mormor och morfar eller farmor och farfar. 

Nu visar nya studier oss att detta är superviktigt för våra barn. Det är viktigt att de har ett bra och nära förhållande till deras far och morföräldrar. Forskningen kommer från universitetet Oxford och berättar för oss att far och morföräldrarna spelar en stor roll för barnbarnen och deras lycka. Detta måste vara bra nyheter för alla parter.


Det var sammanlagt 1500 barn som deltog i undersökningen. Studien, som gjordes av professor Ann Buchanan, visade att barnen som spenderade mycket tid tillsammans och hade en bra kontakt med sina mor- och farrföräldrar, hade mindre problem. 

– Barn som interagerar med sina mor och farföräldrar varje dag är lyckligare eftersom nära relationer mellan mor och farföräldrar och barnbarn tjänar till att mildra effekterna av negativa livshändelser, såsom en separation av sina föräldrar, säger forskaren.

Professorn hävdar också att hennes forskning berättar för oss att morföräldrar är mest involverade i omsorg och uppfostran, medans farföräldrar mer är involverade i aktiviteter och att ge vägledning/råd. Forskningen anses vara viktigt, så därför bör man alltså se till att barnen spenderar mycket tid tillsammans med sina mor och farföräldrar

Det tycker nog både barnbarnen och mor och farföräldrarna är en god nyhet. 

Annons