Annons

9 anledningar till varför vi borde fira kaffets dag varje dag

Annons

Idag firar vi kaffet - svenskarnas nationaldryck. Här är 9 anledningar till varför du borde dricka en kopp varje dag:

1. Hjälper dig att gå ner i vikt

Koffeinet ökar kroppens förbränning, och kan därför hjälpa dig att hålla vikten, enligt en spansk forskningsstudie.

2. Skyddar mot Alzhierms

Alzheimers sjukdom är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen och den främsta orsaken till demens över hela världen. Denna sjukdom drabbar vanligtvis människor över 65 år. Tyvärr finns det ingen känd botemedel mot Alzheimers. Det finns dock flera saker du kan göra för att förhindra att sjukdomen uppstår i första hand. Detta inkluderar de vanliga misstänkta som att äta hälsosamt och träna, men dricka kaffe kan vara otroligt effektivt också, enligt italienska forskare.

3. Gör dig pigg och glad

Det här tror jag alla kaffedrickare redan visste. Koffeinet är uppiggande, och kan också göra ett riktigt lyft för humöret. Det är antioxidanterna i kaffet som gör en lyckligare, enligt forskarna. Jippie – vilken fantastisk dryck!

4. Minskar risken för typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är ett gigantiskt hälsoproblem, som för närvarande drabbar cirka 300 miljoner människor världen över. Det kännetecknas av förhöjda blodsocker i samband med insulinresistens eller oförmåga att utsöndra insulin.

Av en eller annan anledning har kaffedrinkare en signifikant minskad risk att utveckla typ 2-diabetes.

En stor studie visar att personer som dricker kaffe har en 23-50 % lägre risk för att få denna sjukdom. Ännu en anledning att klunka i sig den ljuvliga drycken, med andra ord!

5. Koffeinet kan förbättra din fysisk prestanda

Koffein stimulerar nervsystemet, vilket orsakar att det skickar signaler till fettcellerna för att bryta ner kroppsfett. Men koffein ökar också epinefrin (adrenalin) i blodet. 

Detta gör att våra kroppar är redo för intensiv fysisk ansträngning. Koffein gör att fettcellerna bryter ner kroppsfett, släpper dem i blodet som fria fettsyror och gör dem tillgängliga som bränsle.

6. Kan minska risken för cancer

Du är mindre benägna att utveckla levercancer. Det fungerar också bra för att minska dina chanser för kolorektalcancer. Människor som dricker 4-5 koppar svart kaffe per dag har en 15% lägre risk för kolorektalcancer och en 40% lägre risk för levercancer. Och eftersom lever och kolorektal är cancers som utgör de 3:e och 4:e dödsfallen i världen, är det ganska imponerande. Kaffe minskar också risken för hudcancer, särskilt hos kvinnor, med cirka 20%.

7. Det håller dig lugn

Bara lukten av kaffe gör att du känner dig lugnare. Det förändrar faktiskt kompositionen av ett protein i hjärnan som är förknippat med stress, speciellt stress som ett resultat av sömnberövande. Därför lärde vi oss alla tidigt att vi känner oss så mycket bättre på morgonen efter en kopp kaffe.

8. Det håller ditt system rent

Kaffe är ett diuretikum. Det innebär att dricka kaffe kommer att få dig att urinera oftare än om du inte dricker kaffe. Det här är en bra sak i de flesta fall eftersom det håller ditt system rent. Människokroppen spolar ofta ut skadliga bakterier och virus på detta sätt, och att dricka kaffe ökar denna naturliga process. Genom detta blir kaffedrickare mindre sjuka.

9. Det ger dig viktiga näringsämnen

Om du dricker kaffe är det din enskilt största antioxidantkälla. Några viktiga näringsämnen är: Vitaminer B2, B3 och B5, Mangan, Magnesium och Kalium. Dessutom absorberar människokroppen flera näringsämnen från kaffe än det som görs från andra populära källor till antioxidanter som frukt och grönsaker. 

Dela denna lista med alla du känner så att fler förstår hur underbart och nyttigt det är med en kopp kaffe!

Annons